Ecoruta Dunăreană, primul traseu ecoturistic de natură și agrement din județul Giurgiu
Ecoruta Dunăreană, primul traseu ecoturistic de natură și agrement din județul Giurgiu, între localitățile Slobozia, Oinacu, Giurgiu, Gostinu și Prundu, pe o distanță de 44 de kilometri, va fi amenajat până la finalul anului 2023, anunță Asociația MaiMultVerde.
Zona poate deveni loc pentru birdwatching și observarea faunei și florei specifice Dunării. De-a lungul traseului se află mai multe arii naturale protejate, cu mai mult de 300 de specii de floră și cu o faună bogată, cu specii importante de nevertebrate, păsări, reptile, amfibieni și mamifere.
Ecoruta Dunăreană face parte din proiectul „Pentru o Dunăre cu malurile curate”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2022.
„Aceste zone naturale prezintă un mare potențial de valorificare pe principiile ecoturismului prin activități specifice care pot genera beneficii atât operatorilor de servicii ecoturistice, turiștilor cât și comunităților locale. Ecoruta Dunăreană propusă în acest proiect va deveni un exemplu de bună practică, replicabil și de interes pentru consumatorii de ecoturism de-a lungul Dunării”, spune Loredana Pană, expert advocacy Asociația MaiMultVerde.
Puncte de interes cultural și gastronomic
Dacă în ceea ce privește orașul Giurgiu, există un interes din punct de vedere turistic cu precădere concentrat pe faleză și port, unde sunt amplasate câteva restaurante, pentru celelalte localități nu există un interes turistic orientat direct spre obiectivele de patrimoniu natural sau cultural locale.
Din punct de vedere cultural, există mai multe puncte de interes, necunoscute însă publicului și nesemnalizate, cum ar fi ruinele cetății lui Mircea cel Bătrân de la Giurgiu sau ansamblul de cazemate de la Slobozia.
În plus, pot fi revitalizate câteva tradiții culinare, precum plăcintele dulangaci specifice spațiului cultural româno-bulgar riveran Dunării, salatele de ardei sau vinete coapte pe jar și ciorba de gâscă.
Spațiul de plajă din localitatea Gostinu este o destinație de weekend căutată de turiști, însă neexistând spații amenajate pentru colectarea deșeurilor, locul a devenit puternic generator de deșeuri, zonele de pădure și zonele de vegetație de pe plajă fiind tranformate în depozite ilegale de gunoi, mai spun reprezentanții Asociației MaiMultVerde, care derulează proiectul împreună cu Fundația Terra Mileniul III.