Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Efectele schimbărilor climatice la Polul Nord și îndemnuri la sustenabilitate, într-o expoziție la Bucharest Photofest
!!!!planse.cdr

Efectele schimbărilor climatice la Polul Nord și îndemnuri la sustenabilitate, într-o expoziție la Bucharest Photofest

Expoziția „La Nord de cuvinte”, care prezintă primele expediții arctice ale fotografului Rareș Beșliu, va fi vernisată pe 12 octombrie, în cadrul celei de-a opta ediții a festivalului internațional de fotografie Bucharest Photofest.

Deși efectele schimbărilor climatice se observă cel mai bine la Polul Nord, ele pornesc de la activitățile și stilul de viață al fiecărui om. Ghețarii se topesc de șase ori mai repede față de anul 1990 și este estimat  că o treime din populația urșilor polari va fi istorie până în 2050. În același timp, Europa se încălzește de două ori mai repede decât media globală, iar România nu face excepție.

„La Nord de cuvinte” arată frumusețea naturii așa cum o găsim astăzi și cum am vrea să arate și peste sute de ani. Albul arctic e privit într-o notă optimistă, plină de emoție și speranță. Este povestea tuturor viețuitoarelor, pornind de la urșii polari, etalonul când vine vorba de încălzirea globală. Fotografiile lui Rareș Beșliu sunt însoțite de îndemnuri la sustenabilitate. Viețuitoarele prind glas și încurajează oamenii să aibă grijă de planetă. Expoziția cuprinde fotografii din cele două expediții realizate până acum – Svalbard și Groenlanda (iulie și august), urmând Islanda și Arhipelagul Arctic Canadian până la finalul anului.

„Am văzut cu toții, în documentare, aisbergurile uriașe care se desprind din ghețar – și cred că asta este cea mai reprezentativă imagine pentru încălzirea globală și schimbările climatice. Mi-a rămas în minte tunetul gheții atunci când se sparge și valurile pe care le face când cade în ocean, la fel cum mă gândesc la ceața deasă din Groenlanda, un fenomen rar întâlnit în trecut. Îmi amintesc țânțarii de acolo, de dincolo de Cercul Polar, dar mai ales mina de cărbuni din Svalbard, care încă funcționează la Longyearbyen, cea mai nordică așezare umană. Am văzut și am trăit toate lucrurile astea, dar nu cred că e nevoie să ajungem cu toții până aproape de Polul Nord ca să înțelegem prin ce trecem noi și natura. Îmi doresc ca fotografiile mele să fie de ajuns și să transmită tot ce eu nu mai pot exprima în cuvinte”, spune Rareș Beșliu.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 6 – 15 octombrie, în Piața Amzei, și poate fi vizitată gratuit. Vernisajul va avea loc pe 12 octombrie, de la ora 18:00.

Despre Rareș Beșliu

Rareș Beșliu documentează artistic natura și viața sălbatică de dincolo de Cercul Polar, printr-o serie de expediții nordice în Svalbard (unde a ajuns cu spărgătorul de gheață până la 81 de grade latitudine nordică), Groenlanda și Arhipelagul Arctic Canadian.

El crede că, înainte să ai grijă de natură, trebuie să ajungi să o iubești, iar prin fotografia de wildlife și eforturi speră să apropie oamenii de natură și de animale, să le transmită emoții și să-i facă mai atenți la modul în care acțiunile lor afectează viața.

În afară de România, a fotografiat până acum viața sălbatică în Groenlanda, Svalbard, Islanda, Insulele Feroe, Scoția, Canada, Cuba, Cipru, Cehia, Italia. În noiembrie 2023, va lansa albumul fotografic „Emoții”, cu imagini ce ilustrează viața sălbatică din diverse locuri din lume.