„Istorii din trecut. Călătorie virtuală în peisaje dispărute”, vernisată la MNIR
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea expoziției „Istorii din trecut. Călătorie virtuală în peisaje dispărute”, în cadrul proiectului european „e-Peisajele Arheologice ale Dunării. Peisaje arheologice virtuale din regiunea Dunării” („Danube’s Archaeological e-Landscapes. Virtual archaeological landscapes of the Danube region”).
Vernisajul va avea loc în data de 12 mai, în contextul celebrării a jumătate de secol de la înființarea Muzeului Național de Istorie a României, cel mai important muzeu cu tematică arheologico-istorică din România.
Tehnici de realitate virtuală, în premieră
Este pentru prima dată când sunt utilizate noi tehnici de tip VR – realitate virtuală și AR – realitate augmentată într-un asemenea demers muzeografic. Au fost alese două situri reprezentative (deopotrivă prin semnificația descoperirilor efectuate în cadrul lor, dar și prin prezența unor artefacte de excepție provenite de aici, în colecțiile muzeului și ale altor instituții de profil din România): necropola de incinerație din epoca bronzului de la Cîrna (judeţul Dolj) și cetatea romano-bizantină de la Nufăru (judeţul Tulcea), ambele situate în arealul Dunării de Jos, zonă geografică unde se păstrează (încă) peisaje arheologice cu totul deosebite.
Zona necropolei de incinerație de la Cîrna a suferit numeroase intervenții în cursul ultimei jumătăți de secol, astfel că la fața locului, astăzi, nimic nu mai sugerează măcar prezența ei.
În cazul habitatului de perioadă medievală de la Nufăru, satul actual ascunde, practic, vestigiile, în cea mai mare măsură. Scopul acestei expoziții este astfel să dezvăluie publicului, prin îmbinarea modalităților clasice de etalare cu mijloace de ultimă generație în materie de muzeografie, importanța acestor stațiuni arheologice, prin valorizarea cât mai modernă și atractivă a elementelor de patrimoniu arheologic ale acestora, pledând pentru conservarea și protejarea acestora.
MNIR este partener instituțional în cadrul proiectului european multianual „Danube’s Archaeological e-Landscapes. Virtual archaeological landscapes of the Danube region”.
Expoziţia este deschisă până în decembrie.