Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Hrana viitorului – Plante mai puțin cunoscute, în meniul oamenilor până în 2050
ensete,ventricosum,,enset,ethiopian,banana,,abyssinian,banana,,pseudo banana,and,false,banana,

Hrana viitorului – Plante mai puțin cunoscute, în meniul oamenilor până în 2050

Oamenii de știință britanici întocmesc o listă cu plante mai puțin cunoscute ce ar putea să se regăsească în meniul oamenilor până în anul 2050, având în vedere că încălzirea globală și conflictele armate afectează serios recoltele și rezervele de hrană.

Cu 90% din calorii provenind din doar 15 plante, experții de la Royal Botanic Gardens din Kew (Londra) caută ingrediente care să ne protejeze pe viitor dieta.

Diversificarea hranei pe care o consumăm este una dintre soluțiile pentru atenuarea foametei, pentru combaterea pierderii biodiversității și contribuirea la adaptarea la schimbările climei, a spus dr. Sam Pirinon, cercetător, citează BBC.

„Știm că sunt mii de specii de plante comestibile în lume care sunt consumate de diferite populații și aici putem găsi unele soluții pentru aceste provocări globale aduse de viitor”, a afirmat el.

Din mai mult de 7.000 de plante comestibile la nivel mondial, doar 417 sunt cultivate la nivel larg și folosite pentru hrană.

Pandanus

Pandanus tectorius este un mic arbore care crește pe coastele insulelor din Pacific. Frunzele sunt folosite pentru a condimenta preparate dulci și picante în mare parte din Asia de sud-est, în timp ce fructul asemănător ca formă ananasului poate fi consumat crud sau gătit.

Copacul poate tolera condiții dificile, inclusiv seceta, vânt puternic și apa sărată, a explicat dr. Marybel Soto Gomez de la Kew.

Despre primul pe listă, ea a explicat: „Este rezistent la schimbările climatice și nutritiv, în același timp, delicios. Ar fi minunat să diversificăm portofoliul nostru de hrană prin includerea de alimente care sunt nutritive și pot fi crescute în condiții dificile peste tot în lume”.

Leguminoasele

Leguminoasele, păstăile, reprezintă o altă „hrană a viitorului”. Ele sunt ieftine, cu aport mare de proteine și vitamine B și adaptabile la diverse tipuri de mediu.

Există 20.000 de specii de legume în lume, însă oamenii folosesc doar câteva. Este considerat că există sute în sălbăticie, însă necunoscute cercetătorilor.

Nu toate sunt comestibile, însă experții cercetează proprietățile diferitelor specii pentru a afla care dintre ele pot oferi nutrienți.

Cerealele sălbatice

Cerealele sunt de asemenea foarte diverse, cu peste 10.000 de specii.

Banana falsă

Enset sau „banana falsă” (foto) este o rudă apropiată a bananei, însă este consumată doar într-o parte a Etiopiei.

Fructul de forma bananei al plantei nu este comestibil, însă tulpina și rădăcinile bogate în amidon pot fi fermentate și folosite pentru obținerea de pâine și fierturi.

Studiile sugerează că această plantă are potențialul de a hrăni mai mult de 100 de milioane de oameni într-o lume încălzită.