Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Încălzirea globală a depășit, în premieră, limita de 1,5C pe parcursul unui an întreg

Încălzirea globală a depășit, în premieră, limita de 1,5C pe parcursul unui an întreg

Încălzirea globală a depășit pentru prima dată limita de 1,5C pe parcursul unui an întreg, potrivit serviciului climatic al Uniunii Europene, iar oamenii de știință consideră că măsurile urgente de reducere a emisiilor de carbon ar putea încetini încălzirea.

Liderii mondiali au promis în 2015, la Paris, că vor încerca să limiteze creșterea temperaturii pe termen lung la 1,5C, ceea ce este considerat esențial pentru a evita efectele cele mai dăunătoare. Această premieră pe parcursul unui an nu încalcă Acordul de la Paris, dar duce lumea mai aproape de asta pe termen lung.

Limitarea încălzirii pe termen lung la 1,5C peste nivelurile „preindustriale” – înainte ca oamenii să înceapă să ardă cantități mari de combustibili fosili – a devenit un simbol al eforturilor internaționale de combatere a schimbărilor climatice.

Încălzire de 1,52C

Riscurile generate de schimbările climatice – cum ar fi valurile de căldură intense, creșterea nivelului mării și dispariția faunei sălbatice – sunt tot mai mari.

Temperaturile au continuat să crească într-un ritm îngrijorător, după cum arată datele de anul trecut ale Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al UE. În perioada februarie 2023 – ianuarie 2024 s-a atins o încălzire de 1,52C.

Ianuarie 2024 a fost a opta lună consecutivă în care a fost înregistrat un record de temperatură. Grupul științific Berkeley Earth spune că anul calendaristic 2023 a fost cu mai mult de 1,5C peste nivelurile preindustriale, potrivit BBC. Alte organisme științifice, precum NASA, plasează ultimele 12 luni cu puțin sub 1,5C de încălzire.

Aceste mici diferențe se datorează în principal modului în care sunt estimate temperaturile globale pentru sfârșitul anilor 1800, când măsurătorile se făceau rar.

Și suprafața mării la nivel global a atins cea mai ridicată temperatură medie înregistrată vreodată. Este remarcabil, având în vedere că temperaturile oceanice nu ating în mod normal vârful decât în aproximativ o lună. La 3 februarie 2024, a fost înregistrată temperatura medie (între 60 latitudine nordică și 60 latitudine sudică) de 21,05C, cu 0,03C mai mult decât în 23 august 2023.

Activitatea umană și El Niño

Tendința de încălzire pe termen lung este, fără îndoială, determinată de activitățile umane – în principal de arderea combustibililor fosili, care eliberează gaze care încălzesc planeta, cum ar fi dioxidul de carbon. Acest lucru este responsabil și pentru marea parte a încălzirii din ultimul an.

În ultimele luni, fenomenul natural de încălzire a climei El Niño a dat de asemenea un impuls suplimentar temperaturilor aerului, deși, în mod normal, acest lucru ar fi făcut-o doar cu aproximativ 0,2C.

Temperaturile medii globale ale aerului au început să depășească 1,5C de încălzire aproape zilnic în a doua jumătate a anului 2023, când a început să se manifeste El Niño, iar acest lucru a continuat în 2024.

Astfel, temperatura medie zilnică, la nivel mondial, este acum de peste 17C. Este așteptat ca, în câteva luni, fenomenul El Niño să se încheie, ceea ce ar putea permite temperaturilor globale să se stabilizeze temporar, apoi să scadă ușor, probabil sub pragul de 1,5C.