Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  INTERVIU – Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, realizatorii „România sălbatică”: Tot ce trebuie să facem pentru a conserva natura este să nu-i facem rău
rom salb2

INTERVIU – Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, realizatorii „România sălbatică”: Tot ce trebuie să facem pentru a conserva natura este să nu-i facem rău

Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, realizatorii deja celebrului și multi-premiatului documentar „România sălbatică”, care poate fi văzut în format miniserie pe HBO Max, iar din iulie și pe HBO, au povestit, într-un interviu pentru curatorial.ro, despre cum au lucrat în cei 10 ani de pre-producție, ce au descoperit în acest patrimoniu sălbatic și unic, în cele 28 de rezervații mari din România. Ei spun că trebuie să ne bucurăm de ce avem în biodiversitate și să descoperim natura care „se descurcă singură așa cum o face de atâta timp, noi îi încurcăm planurile prin activitățile noastre invazive”.

Cu miile de fotografii rezultate, cei doi artiști au realizat o expoziție și un album.

rom salb4

Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache au decis în 2018 să ducă la bun sfârşit un film documentar de amploare, continuând astfel munca începută în 2010 cu fotografierea celor 28 de rezervaţii mari din România (parcuri naţionale, parcuri naturale, geo-parcuri şi o rezervaţie a Biosferei), demers finalizat cu o expoziţie de fotografie în aer liber, vizitată de peste 50.000 de oameni din marile oraşe din ţară.

ursi

Dan Dinu fotografiază natura de mai bine de 20 de ani, jumătate din această perioadă dedicând-o proiectului „România Sălbatică”. Este membru fondator şi preşedinte Forona (Organizaţia Fotografilor de Natură din România) şi a colaborat cu multe ONG-uri de mediu în proiecte de conservare a naturii. Lucrează în domeniul filmului documentar din 2013, fiind parte atât din producţii locale, cât şi din proiecte de anvergură pentru NatGeo Wild sau BBC.

making6

Cosmin Dumitrache, videograf cu peste 15 ani de experienţă, s-a alăturat proiectului în 2014 şi alături de Dan Dinu a fondat NTD Film, sub tutela căruia a produs mai multe filme, unele dintre acestea selectate sau premiate la festivaluri de film din întreaga lume. De-a lungul timpului a filmat şi pentru producţii de anvergură difuzate de NatGeo Wild. Este un colaborator frecvent al ONG-urilor de mediu, alături de care a lucrat la diferite proiecte de conservare şi educare.

Trei premii Gopo 2022

Recompensat la Premiile Gopo 2022 cu premiile pentru cel mai bun documentar, cea mai bună muzică originală şi cel mai bun sunet, filmul „România sălbatică”, a avut premiera în 2021 şi s-a bucurat de un mare succes în rândul publicului la TIFF.

Ce aţi aflat despre România sălbatică în cei zece ani de filmări şi călătorii? Ce trebuie să ştie publicul ca să descopere frumuseţile naturii noastre?

Cosmin Dumitrache: Ne-am dorit ca acest documentar să transmită un mesaj inspirațional și optimist în ceea ce privește conservarea naturii. Sper ca publicul să înțeleagă că România este încă sălbatică, că avem încă o natură bogată și că merită să lupte pentru a o păstra nealterată. Noi sperăm ca prin acest film să motivăm cât mai mulți oameni să se implice în protejarea ei prin proiecte educative și să inspire la rândul lor și generațiile viitoare.

Ce va descoperi publicul care încă nu a văzut fotografiile pe care le-aţi surprins în cele 28 de rezervaţii şi care au făcut parte dintr-o expoziţie?

Dan Dinu: Aș zice că atunci când vezi imagini separate îți formezi o părere trunchiată. Totul capătă o coerență mai bună într-o expoziție sau, și mai bine, într-un album foto. Acesta din urmă a fost visul meu de când am început să mă preocup mai serios de fotografie și mă bucur că am reușit să îl duc la capăt. Bucuria de a vedea realizat albumul „România Sălbatică” este la fel de mare precum cea de a vedea finalizat filmul. Am pus în cartea asta tot ce am știut să fac mai bine și am simțit că oamenii care au cumpărat-o au văzut asta. Tot proiectul acesta a fost un pionierat, iar albumul, filmul, aplicația de mobil, sunt elemente dintr-un întreg care își dorește să țină oamenii mai aproape de natură și să o respecte mai mult.

rom salb 7 regizor

Ce v-a surprins cel mai mult în aceşti ani de documentare? Ce v-a uimit în rezervaţiile şi parcurile noastre?

Dan Dinu: M-a surprins natura României. Deși credeam că eram pregătit să o descopăr, nu a fost așa. Am plecat la drum cu o idee destul de altruistă în minte, aceea de a arăta altora ce țară frumoasă avem, însă nu a trecut mult și mi-am dat seama că mi-am demonstrat în primul rând mie acest lucru. Chiar și după atâta timp de străbătut natura de la noi îmi dau seama că mai sunt multe de descoperit. M-au uimit poveștile care se țes în aceste locuri, povești despre animale și despre comportamentul lor, povești despre peisaje și cum s-au format, chiar și povești despre oameni faini care se străduie să păstreze locurile nealterate.

rom salb8 regizor

Unde aţi filmat cel mai greu?

Cosmin Dumitrache: Toate anotimpurile ne-au pus în dificultate pentru a realiza anumite filmări, dar ne-am obișnuit cu capriciile vremii și am încercat să depășim acest aspect. Zona montană cu siguranță a fost cea care ne-a solicitat cel mai mult atât fizic cât și psihic. A trebuit să cărăm tot echipamentul în spate și nu a fost deloc ușor mai ales iarna când ai nevoie de o pregătire tehnică în plus pentru a aborda anumite trasee montane. Pe lângă toate dificultățile fizice, am petrecut foarte mult timp pentru a reuși să surprindem secvențele cu animale. A fost un test suprem de răbdare, atenție și perseverență, combinat cu corelarea abilităților tehnice pentru realizarea cadrelor.

pelican

Mai aveţi material filmat care ulterior să poată fi folosit în producţii video şi expoziţii?

Dan Dinu: Cu siguranță mai avem secvențe care nu au intrat în film și imagini care nu au intrat în album, dar încă nu ne-am făcut un plan pentru ce le-am putea folosi pe termen scurt. Pe termen lung însă, ne gândim că ar fi foarte interesant să avem o continuare a acestui proiect cu un nou documentar. Pe măsură ce scriam la scenariu mi-am dat seama cât de multe povești au rămas nespuse și câte altele mai sunt acolo și așteaptă să fie descoperite. Însă toate la timpul lor.

rom salbatica

Ce aţi eliminat cu greu din film?

Cosmin Dumitrache: Au fost mai multe secvențe care nu s-au legat așa cum ne doream și pe care am considerat că nu are rost să le mai includem. Au fost și foarte multe cadre duble și asemănătoare cu cele deja folosite, pe care cu greu am reușit sa le filmăm și la care a trebuit să renunțăm pentru că nu duceau povestea mai departe și lungeau durata filmului. La secvența acvilei de munte puteam să lungim și să dramatizăm și mai mult pentru că aveam cadre și mai greu de privit, dar ne-am dat seama că deja este prea mult și trebuie să mai temperăm emoțiile.

rom salb6

Cum aţi caracteriza biosfera României? De ce au nevoie parcurile naturale acum, aşa cum le-aţi văzut?

Dan Dinu: România este un nucleu de biodiversitate greu de egalat la nivel european. Dintre cele 11 regiuni biogeografice declarate la nivelul Uniunii Europene, 5 se găsesc la noi, mai multe decât în oricare altă țară. Combinația aceasta dintre Carpați, Dunăre și Marea Neagră este una absolut uimitoare și generează o biodiversitate foarte mare. Ce ar avea nevoie aceste zone? Păi cred că în primul rând să fie lăsate în pace și să nu mai punem atât de multă presiune pe ele. Am ajuns la concluzia că tot ce trebuie să facem pentru a conserva natura este să nu-i facem rău. Se descurcă singură așa cum o face de atâta timp, noi îi încurcăm planurile prin activitățile noastre invazive. Dacă înțelegem că suntem și noi o parte din natură și că fără ea nu putem exista, poate o să devenim un pic mai empatici.

rom salb5

Care este cel mai frumos colţ de Românie sălbatică pe care l-aţi văzut şi la care puţini dintre noi au acces?

Cosmin Dumitrache: Nu pot să spun că există un singur loc special în natura României. Țara noastră are un patrimoniu natural extrem de bogat și cu toate că avem multe zone sălbatice, majoritatea zonelor spectaculoase sunt accesibile către public. Noi am filmat în mare parte în parcurile naționale și naturale, acolo unde există trasee marcate și unde mulți turiști merg. Cred că nu trebuie să ne gândim că natura este ostilă și greu accesibilă și mai degrabă să încercăm să ne apropiem puțin câte puțin de ea.

rom salb3

Care sunt secretele cel mai bine păstrate ale sălbăticiei Europei?

Dan Dinu: Am avut ocazia să vizitez multe locuri din lume, printre care și unele absolut fabuloase din Europa, însă mereu mi-a fost greu să fac un clasament. Cred că secretele se găsesc la tot pasul dacă ai deschiderea să le vezi. O balenă albastră plutind în apele Islandei, un codalb ce survolează pereții uriași de stâncă din Lofoten, un curcubeu ce acoperă un vechi munte scoțian după o zi ploioasă, un ghețar suspendat pe versanții Alpilor francezi, o anemonă de mare într-o baltă descoperită de reflux pe coastele nordice ale Spaniei, sau un grohotiș impresionant lăsat în urmă de milenii de eroziune în Dolomiți, nu sunt cu nimic mai prejos de ceea ce găsim în minunata biodiversitate a Deltei Dunării sau în sălbăticia Carpaților. Da, România are avantajul de a fi poate mai sălbatică decât alte locuri și ar fi bine să realizăm asta înainte de a fi prea târziu. Poate că la noi sunt mai multe secrete pentru că mai puțină lume cunoaște țara noastră și sper că pe o parte să le aflați din filmul documentar.

peisaj2

Ce vă întristează cel mai mult din punct de vedere al conservării mediului natural în România, după tot ce aţi văzut?

Dan Dinu: Nu am prea multe motive să fiu trist, asta și pentru că sunt un optimist incurabil. Ba din contră, parcă pe parcursul acestui proiect am văzut și cum foarte mulți oameni se alătură ONG-urilor de mediu care luptă pentru conservarea naturii sau pur și simplu aleg să fie mai atenți la ce și cât consumă, la reciclare, la poluare sau la orice altceva ce dăunează naturii. Cred că direcția este bună dar mai avem ceva drum de parcurs. Dacă ar fi totuși să aleg și un aspect negativ și mai puțin optimist, m-aș duce către sfera politică unde încă sunt foarte puțini oameni care să înțeleagă că natura este finită și că nu putem să ne gândim doar la exploatare ci și la conservare.

peisaj

De ce să vadă spectatorul român acest film difuzat de HBO?

Cosmin Dumitrache: Cred că în primul rând românii ar trebui să vadă acest film ca să își descopere țara și să înțeleagă câte bogății naturale avem în România. Mereu ne minunăm și ne raportăm la alte țări, dar uităm să privim și să apreciem ce avem acasă. Sper ca oamenii care vor vedea filmul să conștientizeze faptul că suntem un caz fericit la nivel european pentru că încă mai avem tot acest patrimoniu natural. Ne dorim ca tinerii să contribuie la păstrarea valorilor naturale și să se implice activ în acest sens.