Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Între Ape” debutează la House of European Institutes Timișoara – Tururi, dezbateri și ateliere
flowing streams @hadrien cassan

„Între Ape” debutează la House of European Institutes Timișoara – Tururi, dezbateri și ateliere

Expoziția „Între Ape/ Waters of in-Netweenness” debutează în 17 octombrie, la House of European Institutes Timișoara, unde sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.

La granița dintre artă și știință, problematica apelor în contextul crizei climatice și a activităților industriale umane se dovedește un subiect extrem de ofertant și de actual pentru comunitatea creatorilor și cercetătorilor interdisciplinari. Astfel, echipa de la House of European Institutes a remarcat în timp ce desfășura proiectul de rezidențe „Flowing Streams”, că o mulțime de alți operatori culturali lansaseră proiecte legate de ape, fără a se coordona în prealabil. Așa s-a născut ideea expoziției „Între Ape”, curatoriată de Adelina Luft, în care sunt reunite patru astfel de proiecte: „AfterLand”, realizat de Asociația Qolony – Colonia pentră Artă și Știință, „Despre ploi, râuri, șuvoaie…”, realizat de Asociația Developing Art, „Smart River Cluster”, realizat de CUCA (Centrul Cultural Cârțișoara) și „Flowing Streams”.

Vernisajul e programat în 17 octombrie, la ora 18:00, în spațiul HEI, la Bastion 1, cu un tur curatorial al lucrărilor expuse condus de Adelina Luft. Cu aceeași ocazie vor începe proiecțiile unor lucrări de video art realizate de artiști din Polonia (Magdalena Siemaszko & Aleksander Janas, cu lucrarea Muddy Reconnection), Indonezia (Tita Salina, cu lucrarea 1001st Island) și Republica Moldova (Ghenadie Popescu, cu seria de lucrări Râuri.MD), reunite sub titlul „Waters Elsewhere”. Aceste proiecții vor fi recurente, iar publicul le va putea vedea în fiecare duminică, pe durata expoziției.

despre ploi, râuri, Șuvoaie... @maria bîrsan

Despre ploi, râuri, Șuvoaie… @Maria Bîrsan

Evenimente

Expoziția „Între Ape”, deschisă până la 11 noiembrie, de miercuri până vineri, între orele 16:00 și 20:00, și sâmbăta și duminica, între 14:00 și 20:00, este însoțită de o serie de evenimente.

La 18 octombrie, de la ora 12:30, publicul este invitat să participe la un tur ghidat al Muzeului Apei din Timișoara, condus de publicistul, poetul, criticul de artă Robert Șerban, care va spune povestea primei stații de epurare a apei potabile din Timișoara și a modului în care acest element crucial de infrastructură și-a pus amprenta asupra modului în care orașul s-a dezvoltat de-a lungul timpului.

În aceeași zi, de la ora 14:00, la HEI – House of European Institutes, are loc o masă rotundă intitulată „How can waters bring us together?”, eveniment condus de Adelina Luft, curatoarea expoziției, alături de Floriama Cândea, Alina Ușurelu și Ovidiu Daneș, reprezentanți ai proiectelor reunite. Evenimentul va fi deschis și experiențelor și ideilor din public, din care vor face parte și un număr de invitați speciali. Cu aceeași ocazie va fi lansată publicația Flowing Streams Residency, documentând cele șapte rezidențe artistice realizate în cadrul proiectului omonim, în cadrul cărora artiști români și internaționali au petrecut până la două săptămâni în localități rurale și semi-rurale din România, cercetând relațiile localnicilor cu apele din împrejurimi.

La 19 octombrie, sunt programate patru evenimente adresate mai multor categorii de public. Seria este deschisă de un nou tur ghidat, de data aceasta dedicat cișmelelor și fântânilor din Timișoara, care va începe la ora 12:00, la Bastion, și va călăuzi participanții prin mare parte din istoria orașului, prin urmele lăsate de apele sale în multiplele lor funcții, de la apărare militară, la rolul pur estetic, de la igienă și sănătate publică, la producția de energie electrică. Ghidul va fi Sergiu Florean, priceput povestitor, cunoscut publicului timișorean prin intermediul proiectelor Reciproc și La Pas.

Începând cu ora 15:00, în spațiul HEI, scriitorul și artistul Harun Morrison, asociat Greenpeace UK, va conduce un atelierul „Flowing Streams” în care participanții sunt invitați să participe la crearea unui joc de societate inspirat de apă. Accesul este permin și copiilor cu vârsta peste 12 ani, iar premisa este: dacă jocul ar începe cu povestea unei picături de ploaie, unde s-ar putea duce aceasta și ce formă ar lua călătoria ei?

De la ora 17:00, artistul interdisciplinar francez Sébastien Robert ține o prelegere performativă asupra cercetării sale artistice pe termen lung, intitulată „You’re no Bird of Paradise”. În cadrul acestui proiect, el investighează dispariția ritualurilor indigene, explorându-le caracteristicile sonore, vizuale și contextuale și transformându-le în lucrări de artă.

Ziua se încheie cu o cină comunitară tratată ca un proiect artistic în sine, intitulată „Catch Your Course: How to share what flows?”. Acest eveniment conceput de Sarah Klimbacher și Timo Bogataj (Kollektiv Kaorle, Austria) începe la ora 19:00, tot la HEI, fiind inspirat de insula Ada Kaleh ca un simbol al amestecului cultural, al schimburilor de idei și de bunuri, al tensiunilor și torentelor istoriei. Bucatele preparate special pentru această cină comunitară vor fi așezate în centrul unui covor amplasat pe treptele amfiteatrului, trimițând la ideea de insulă înconjurată de ape în curgere.

În 20 octombrie, de la ora 16:00, are loc „Forgotten waters”, ultimul tur ghidat din proiect, urmărind de această dată Canalul Șubuleasa. Acest fir de apă aproape uitat, sufocat de febra dezvoltărilor imobiliare, va fi urmărit în sens invers, turul începând de la Centrala Hidroelectrică, punctul în care acesta se varsă în Bega, într-o drumeție condusă de Loredana Gaiță, reprezentanta inițiativei locale Timișoara Verde-Albastră. Turul propune o perspectivă orientată înspre optimism, revitalizare urbană și revigorare ecologică, invitând la o relație mai atentă și mai apropiată cu apele orașului Timișoara. Apoi, în închiderea acestui sfârșit de săptămână, calupul de lucrări video art „Waters Elsewhere” e proiectat din nou în spațiul HEI – House of European Institutes, de la Bastion, începând de la ora 18:00.

Detalii suplimentare despre expoziția Între Ape și evenimentele sale conexe, programul complet și modalitățile de înscriere pentru evenimente se găsesc pe site-ul EUNIC.

Accesul la evenimentele HEI este gratuit și deschis tuturor, indiferent de vârstă, abilități și gen.

Fotografie principală: Flowing Streams @ Hadrien Cassan