Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Inversarea polilor Pământului nu influenţează clima
magnetosfera pamantului sursa foto shutterstock, curatorial.ro

Inversarea polilor Pământului nu influenţează clima

Oamenii de ştiinţă contrazic teoria conspiraţionistă care afirmă că încălzirea globală ar fi cauzată de schimbarea polilor Pământului.

Aceştia explică motivul pentru care nu există nicio bază reală care să susţină această teorie şi detaliază ce înseamnă, de fapt, aceste mişcări geomagnetice.

Magnetosfera şi evenimentele geomagnetice

Atunci când radiaţiile solare şi cosmice ameninţă să penetreze suprafața Pământului, un câmp magnetic vast, generat în interiorul nucleului extern, protejează planeta prin devierea energiei spaţiale dăunătoare. Acest scut este denumit magnetosferă.

Forţele interioare, care formează câmpul magnetic al Pământului, se pot modifica, iar puterea lor este oscilantă în timp. Acestea pot duce la modificări graduale în intensitatea şi localizarea polilor magnetici sud şi nord şi la inversarea acestora. Aceste inversări pot fi temporare şi incomplete, fiind denumite „evenimente” sau „excursii”.

Având toate aceste informaţii, s-a ridicat întrebarea: sunt aceste evenimente geomagnetice responsabile pentru vremea extremă, extincţie şi dezastre naturale?

Inversarea polilor – subiect de dezinformare

Avem trei poli nordici: Adevărat sau Geografic, Geomagnetic şi Magnetic. Polul Nord Adevărat este un punct fix pe glob, ce indică direcţia de-a lungul suprafeţei Pământului către Polul Nord Geografic. În schimb, Polul Nordul Geomagnetic, care actualmente este localizat deasupra Insulei Ellesmere din Canada, nu este fix.

El reprezintă axa nordică a magnetosferei Pământului şi suferă modificări ocazionale. Polul Nord Magnetic corespunde liniilor câmpului magnetic al planetei. Astfel că, acul magnetic al busolei va indica direcţia Polului Nord Magnetic, şi nu pe cea a  Nordului Geografic, cum s-ar putea crede.

De la prima sa localizare în 1831, de către exploratorul arctic James Clark Ross, Nordul Magnetic s-a deplasat aproximativ 960 de km nord-vest, iar viteza sa a crescut de la 16 km pe an la 54 km. Aceste modificări au un impact semnificativ asupra sateliţilor şi sistemelor de navigaţie prin satelit, dar nu influenţează schimbările climatice.

Teoria conspiraţiei privind schimbările climatice, denumită „Povestea lui Adam şi a Evei”, a fost lansată în 1965 de Chan Thomas, un fost angajat al Forţelor Aeriene Americane. El sugera că inversarea polilor magnetici ar fi fost responsabilă pentru dispariţia mai multor civilizaţii.

Fluctuaţiile câmpului magnetic influenţează clima?

Excursiile geomagnetice sunt semnificative, dar sunt doar variaţii temporare şi incomplete ale intensităţii câmpului magnetic. Conform Nasa, ele se pot întinde pe perioada a câtorva secole sau chiar mii de ani. Ultima excursie majoră, denumită Laschamps, a avut loc acum 41.500 de ani. În timpul acestui eveniment, câmpul magnetic şi-a micşorat intensitatea, iar polii s-au inversat, pentru ca 500 de ani mai târziu să îşi reia locul.

Un studiu din 2021 conectează Laschamps de modificările climei, de evenimentele de extincţie şi chiar de schimbările comportamentului oamenilor. Ipotezele cercetătorilor susţin că, în perioada în care câmpul magnetic al Terrei era diminuat, radiaţiile solare şi cosmice pătrundeau mai uşor în atmosferă, afectând stratul de ozon. Astfel, ar fi fost posibile modificările la nivel climatic şi extincţiile.

Acestea sunt doar speculaţii, susţin oamenii de ştiinţă. Nu există dovezi clare asupra legăturii dintre schimbările climatice de acum 42.000 de ani şi evenimentele de extincţie. Clima a suferit variaţii mari în ultima eră glaciară, dar nu s-a putut demonstra că ar fi fost influenţată de aceste excursii magnetice.

Inversarea polilor afectează clima Pământului?

Când are loc o inversare, polii magnetici nord și sud își schimbă locul. Acest tip de eveniment este relativ obișnuit și are loc, în medie, o dată la 300.000 de ani. Ultimul eveniment a avut loc acum aproximativ 780.000 de ani, conform NASA. În ultimii 83 de milioane de ani au avut loc 183 de astfel de evenimente.

Așadar, dispariția dinozaurilor nu poate fi pusă pe seama acestor evenimente. Mostrele prelevate din sondarea sendimentele aflate la mare adâncime în ocean, au scos la iveală puternice modificări climatice, acum 66.3 milioane de ani. Dar și aceste evenimente coincid cu o puternică erupție vulcanică din India, denumită erupția Deccan.

În urma datelor colectate, s-a ajuns la concluzia că schimbările climatice, de la acel moment, au fost cauzate de emisiile de dioxid de carbon provenite din puternica erupție Deccan și de intensificarea ulterioară a gazelor de seră. Dovezile sunt mult mai puternice în aces sens. Aşadar, datele recente nu susțin aceste teorii conspiraționiste.

Sursă text: National Geographic