Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Jurnal montan – Un pitic printre uriași, Vârful Măgura Codlei
varful magura codlei, curatorial.ro

Jurnal montan – Un pitic printre uriași, Vârful Măgura Codlei

Seria „Jurnal montan” propune, pentru prima parte a lunii octombrie, o drumeție în Masivul Perșani.

Echipa „Oameni pe munte” și curatorial.ro s-au aventurat pe un traseu spre cel mai înalt vârf din Perşani, şi anume Măgura Codlei. Sfatul nostru este să nu subestimaţi niciodată un munte mic.

Cetatea Neagră din Măgura Codlei

Cum vara încă nu se dă dusă, cu una cu două, nici la început de octombrie, cu vreme perfectă pentru drumeţii montane, micuţa cocoaşă de dromader a Codlei a fost alegerea perfectă. O premieră pentru noi, admirată frecvent de pe uriaşii din apropierea ei, dar subestimată din cauza dimensiunilor reduse.

Zona Maial, curatorial.ro

Zona Maial, curatorial.ro

Am pornit devreme din zona Maial, pe triunghi albastru, însoţiţi de depărtări scăldate în ceaţă alburie, visând că vom finaliza traseul în jurul prânzului. Ne-au păcălit potecile line de la începutul traseului, cea mai mare parte a acestuia fiind prin pădure, cu o singură porţiune scurtă de creastă. Aşa că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, iar urcarea către vârf şi coborârea ne-au pus la încercare aptitutinile de montaniarzi.

Codlea invaluita in ceata, curatorial.ro

Codlea invaluita in ceata, curatorial.ro

Punctul principal al traseului îl reprezintă Cetatea Neagră, aflată la o altitudine aproximativă de 973 m. Aceasta a fost construită în secolul al XIII-lea de Ordinul Cavalerilor Teutoni, stabiliţi în Ţara Bârsei. Rolul ei era de apărare împotriva turcilor şi tătarilor. De asemenea, cetatea se afla pe „Drumul saşilor”, ce lega Ţara Bârsei de Provincia Sibiului, în jurul anilor 1211-1225. În prezent, mai există câteva rămăşiţe şi un panou informativ ce mai amintesc de această cetate.

Padure scaldata in soare, curatorial.ro

Padure scaldata in soare, curatorial.ro

Poiana lui Ruşeţ şi lacurile de la Ştrandul Codlea

Am continuat pe punct roşu până la vârf. Cum menţionam şi mai sus, urcarea a fost anevoioasă, în mici serpentine stâncoase printre copaci. Partea cea mai spectaculoasă, poate chiar tehnică, e parcurgerea crestei (aproape matematic) de la Cetatea Neagră până la vârf, aducându-ne aminte de iubiţii Mehedinţi, cu care am asemuit traseul.

Priveliste de pe Magura Codlei, curatorial.ro

Priveliste de pe Magura Codlei, curatorial.ro

După popasul de la vârf, am continuat pe cruce albastră şi am început coborârea. Stânci abrupte şi o mică porţiune cu cablu ne-au determinat să respectăm şi mai mult movila verde ce o zăream întotdeauna din creasta nordică a Pietrei Craiului. Pădurea superbă, încă îmbrăcată în verde, a fost copleşitoare cu arborii săi uriaşi şi vegetaţia ciudat de mixtă: fagi, pini, diferite soiuri de ciuperci, muri şi zmeură.

Padurea Carierei, curatorial.ro

Padurea Carierei, curatorial.ro

Poiana lui Ruşeţ ne-a încântat privirile prin idilicul ei, fiind perfectă pentru un picnic de duminică. Coborârea când abruptă, când lină, ne-a dus la Lacul 1, Lacul 2 şi Ştrandul Codlea, pe punct galben. De aici traseul este chiar plimbare la braţ prin pădure, ultima coborâre prin Pădurea Codlei, până la maşini, fiind în serpetine scurte şi line.

Lacul 2, Strandul Codlea, curatorial.ro

Lacul 2, Strandul Codlea, curatorial.ro

Poiana lui Ruset, curatorial.ro

Poiana lui Ruset, curatorial.ro

Aşadar, Măgura Codlei a fost o surpriză tare plăcută, care merită tot efortul şi pe care o recomandăm mai ales după mijlocul toamnei, când începe spectacolul culorilor.

Detalii tehnice ale traseului

Maial – Mărul Dulce – Cetatea Neagră (973 m) – Stâncile Călăreţului – Vârful Măgura Codlei (1292 m) – Poiana lui Ruşeţ – Pădurea Carierei – Ştrandul Codlea (Lacul 1 şi Lacul 2) – Maial

Distanţă: 17 km

Tip traseu: circuit

Diferenţă de nivel: 935 m

Timp total estimat: 8 h

Marcaj: triunghi albastru, punct roşu, cruce albastră, punct galben

Grad de dificultate: uşor