
Mai mult de 40% din electricitatea mondială, generată fără arderea combustibililor – raport
Mai mult de 40% din electricitatea mondială a fost generată fără arderea combustibililor în 2024, când emisiile de dioxid de carbon au crescut la un nivel record, potrivit unui raport al think-tank-ului Ember.
Raportul arată creșterea utilizării tipurilor de energie verde, însă încălzirea planetei a dus la creșterea cererii globale de energie.
Energia solară continuă să fie sursa de energie cu cea mai rapidă creștere, cantitatea de electricitate generată de aceasta dublându-se în ultimii trei ani. Potrivit Ember, cantitatea de energie generată de panourile solare s-a dublat la fiecare trei ani începând cu 2012.
Energia eoliană contribuie cu puțin peste 8%, iar energia hidroelectrică cu 14%, fiind cea mai mare sursă de energie curată. Atât energia hidroelectrică, cât și cea nucleară (9%) cresc mult mai lent decât energia eoliană și solară.
În 2024, vremea mai caldă a condus la creșterea producției de energie fosilă, spun specialiștii, dar este foarte puțin probabil să vedem un salt similar în 2025.
Ember este un think tank în domeniul energiei care a prezis de mai mulți ani că emisiile de dioxid de carbon, gazul care încălzește clima, vor începe să scadă. Dar acest lucru nu s-a întâmplat încă, din cauza creșterii cererii globale de energie electrică.
Într-un raport separat, serviciul european Copernicus pentru climă a anunțat că luna martie 2025 a fost a doua cea mai caldă înregistrată vreodată, prelungind o perioadă de temperaturi record sau aproape record.