Marea Barieră de Corali, recuperare record
O bună parte din Marea Barieră de Corali a înregistrat o recuperare record a coralilor, în urma furtunilor și a decolorării, potrivit unei cercetări, însă aceștia sunt vulnerabili.
Părțile nordică și centrală ale recifului australian au cea mai mare densitate de corali de când a început monitorizarea, în urmă cu 36 de ani, însă în partea de sud aceasta a scăzut, relatează BBC.
Vulnerabilitatea noilor corali este subliniată de cercetători, care spun că progresul ar putea fi rapid anulat de schimbările climatice și alte amenințări.
Reciful își poate reveni dacă există condiții prielnice
Anual, Australian Institute of Marine Science (AIMS) cercetează sănătatea recifului, folosind supraveghere aeriană și scafandri. După a patra decolorare în masă în decurs de șase ani, confirmată în luna martie, AIMS și-a exprimat îngrijorarea anterior studiului de anul acesta.
Decolorarea are loc când coralii stresați de temperaturile crescute ale apei elimină algele care trăiesc în ei și care le dau culoare și viață.
Înainte de 2016 au fost înregistrate doar două evenimente de acest tip. Cel de anul acesta a fost primul care a avut loc în timpul La Niña, fenomen meteorologic care de regulă aduce apă cu temperaturi scăzute.
Cele mai recente rezultate demonstrează că reciful își poate reveni dacă există condiții prielnice.
Marea Barieră de Corali a fost inclusă de UNESCO pe lista patrimoniului mondial în urmă cu 40 de ani, datorită „importanței științifice și intrinsece enorme”, fiind unul dintre ecosistemele cu cea mai mare biodiversitate din lume.
Organismul științific și cultural al ONU a atras atenția în ultimii ani că Great Barrier Reef Marine Park Authority nu a făcut suficiente eforturi pentru protejarea recifului de care se ocupă.
În luna decembrie 2021, era în desfășurare, în Hawaii, un experiment inedit – oamenii de știință încearcă, într-un laborator, să înmulțească „super corali” care să suporte mai bine impactul încălzirii globale.