Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Materialul cu care Christo a împachetat Arcul de Triumf va fi reciclat pentru Jocurile Olimpice de la Paris
empaquetage de l’arc de triomphe de christo

Materialul cu care Christo a împachetat Arcul de Triumf va fi reciclat pentru Jocurile Olimpice de la Paris

„L’Arc de Triomphe, Wrapped”, ultima lucrare efemeră a lui Christo, va căpăta o a doua viață. Învelișul argintiu care a fost folosit pentru a acoperi Arcul de Triumf timp de șaisprezece zile în septembrie 2021 a fost reciclat, așa cum și-a dorit artistul, la fel ca frânghia roșie care a înfășurat țesătura groasă de pe clădire.

Echipamentul transformat, destinat evenimentelor, va fi folosit în timpul unor evenimente majore din capitala franceză, printre care Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024.

Primăria Parisului a anunțat luni, într-un comunicat de presă, că a găsit o soluție, în colaborare cu ONG-ul de protecție a mediului Parley for the oceans, care permite refolosirea țesăturii și a frânghiei: ţesătura şi frânghia au fost deja transformate în granule care vor fi folosite pentru a confecționa corturi, umbrare și șoproane.

3000 de metri de frânghie roșie

Dacă lemnul și oțelul din substructură au fost deja valorificate de Charpentiers de Paris, ArcelorMittal și Derichebourg Environnement, viitorul celor 25.000 metri pătraţi de țesătură albastru-argintie și al celor 3.000 de metri de frânghie roșie din polipropilenă, un material plastic rezistent, era mai incert.

„Acesta este un exemplu foarte bun al capacității lumii artei de a se adapta la problemele climatice”, a declarat primarul Parisului, Anne Hidalgo. Un nou destin salutat și de Cyrill Gutsch, fondatorul și directorul general al Parley for the oceans, potrivit căruia „frânghiile și țesătura operei de artă arată adevărata superputere pe care o posedăm ca ființe umane: imaginația”.

Foto credit: paris.fr