Meniu care prezintă amprenta de carbon a produselor culinare, la COP 26
Meniul servit celor care participă la summitul ONU pe teme climatice, COP 26, prezintă inclusiv amprenta de carbon a ingredientelor folosite în felurile de mâncare, arată Washington Post.
Potrivit sursei citate, o amprentă scăzută este între 0,1 şi 0,5 în ceea ce priveşte echivalentul de dioxid de carbon (CO2e) pe kilogram, iar o amprentă mare este de peste 1,6.
Astfel, un burger cu carne de vită scoţiană are un indice de 3,9, în timp ce o salată cu sfeclă şi broccoli are 0,2, iar pastele cu chifteluţe din curcan – 0,9. O mâncare tradiţională a locului, Haggis, Neeps & Tatties are un indice de 3,4.
În contextul summitului de la Glasgow pe tema schimbărilor climatice, grupul Animal Rebellion a afirmat că a servi carne şi produse lactate la un asemenea eveniment este ca şi cum ai “da ţigări la o conferinţă despre bolile de plămâni”.
Pentru a calcula amprenta de carbon pentru felurile de mâncare servite la summit, cei care se ocupă de catering au colaborat cu un start-up suedez, numit Klimato, care are experienţă de acest gen în industria ospitalităţii.
Amprenta de carbon ia în considerare emisia de gaze care contribuie la efectul de seră, în fiecare etapă a producţiei unui ingredient, de la cultivare, la recoltare, procesare şi transport, afirmă Klimato. De asemenea, este luată în calcul şi fiecare etapă a ciclului de viaţă al produsului şi zona din care provine, cu indicii aferenţi.
Potrivit ONU, arată Washington Post, industria alimentară este responsabilă pentru o treime din emisia de gaze. Partenerul COP26, Levy UK + Ireland, care se ocupă de catering, afirmă că meniurile oferite la acest eveniment au o amprentă mică de carbon şi majoritatea au ingrediente locale, 95% din Marea Britanie. Potrivit organizatorilor, 40% din oferta din meniu este bazată pe plante iar aproape 60% este pentru regimul vegetarian şi majoritatea ingredientelor au o amprentă mică de carbon.