Microplastic detectat în norii de deasupra Munților Fuji și Oyama
Norii de deasupra Munților Fuji și Oyama, Japonia, s-au aflat recent sub atenta analiză a cercetătorilor, descoperirile acestora evidențiind existența și mobilitatea particulelor de microplastic.
În prezent, microplasticul a devenit aproape omniprezent în viețile noastre, fiind întâlnit în adâncurile oceanelor, în gheața Antarcticii, în sângele nostru și în aerul pe care îl respirăm.
„Ploile de plastic” poluează planeta
Așadar, norii care acoperă Munții Fuji și Oyama conțin niveluri îngrijorătoare de microparticule de plastic, sugerând totodată și capacitatea acestora de a se dispersa pe distanțe foarte lungi, contaminând culturi agricole și ape prin așa-numitele „ploi de plastic”.
Materialele plastice, în timpul degradării lor, poluează prin eliminarea unor particule mai mici de 5 milimetri. De asemenea, plasticul poate fi adăugat intenționat în anumite produse sau eliberat prin deversări industriale.
Se consideră că anvelopele sunt printre principalele surse de poluare cu microplastic, precum și particulele de plastic, solubile în apă, folosite în produsele de îngrijire personală, în exfolianți sau produsele de curățare a pielii. Alte surse potențiale pot fi aerosolii care se formează la suprafața oceanelor și praful ridicat de roțile mașinilor.
Efectele poluării cu microplastic
Cercetătorii de la Universitatea Waseda, Japonia, au colectat mostre de la altitudini variind între 1300 și 3776 metri. Acestea au demonstrat existența a nouă tipuri de polimeri, precum poliuretan și derivați din cauciuc.
Particulele de apă colectate conțineau între 6.7 şi 13.9 bucăți de microplastic pe litru. În plus, s-a descoperit și o cantitate ridicată de particule de plastic hidrofil, ceea ce sugerează că poluarea joacă un rol important în formarea rapidă a norilor, ceea ce va afecta clima în general.
Totodată, microplasticul se degradează mult mai rapid atunci când este expus la razele ultraviolete de la nivelul superior al atmosferei, eliberând astfel gaze cu efect de seră. Autorii studiului mai susțin și că o concentrație mare a acestor particule în norii din regiunile polare sensibile poate distruge echilibrul ecologic.
Sursă text: The Guardian