Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Muzicienii creditează planeta drept colaborator pentru a strânge fonduri pentru activism
planet,earth,in,the,starry,sky,of,solar,system,in

Muzicienii creditează planeta drept colaborator pentru a strânge fonduri pentru activism

Muzicieni precum Brian Eno, Jacob Collier și Anna Calvi vor adăuga „Earth” la creditele de compoziție, astfel încât drepturile de autor să fie redirecționate către cauze de mediu.

Artiștii vor numi Pământul ca fiind co-autor al muzicii lor, pentru a direcționa o parte din drepturile de autor către activismul pentru mediu.

Descrisă de Eno ca fiind „o construcție poetică, o idee frumoasă”, personalități precum Fraser T Smith, producătorul lui Dave și Stormzy, și Jacob Collier, multiplu câștigător al premiilor Grammy, vor adăuga Pământul la creditele unui cântec sau ale unei compoziții viitoare. Un procent din drepturile de autor, la alegerea lor, va fi donat în permanență către EarthPercent, o organizație de caritate al cărei fondator și administrator este Brian Eno, care strânge bani din industria muzicală pentru a finanța activismul pentru mediu.

Smith a salutat inițiativa drept „strălucită”. „Adăugarea Pământului ca beneficiar în cadrul proiectelor nu este doar o alegere, ci și o necesitate”, citează The Guardian.

Rostam Batmanglij, fost membru al trupei Vampire Weekend, în prezent artist solo, a spus că acest program reprezintă „o utilizare inteligentă a veniturilor pe care le generează proprietatea noastră intelectuală”.

Reducerea impactului industriei muzicale asupra mediului

Această schemă face parte din misiunea generală a EarthPercent de a redirecționa veniturile din industria muzicală către cauze de mediu. Organizația caritabilă speră să strângă 100 de milioane de dolari până în 2030 și spune că banii vor fi cheltuiți pentru a reduce impactul industriei muzicale asupra mediului, precum și pentru a reface natura, a promova schimbarea politicilor și a asigura „justiția climatică și o administrare corectă a mediului”.

Trupe precum Big Thief s-au angajat să doneze 1% din veniturile din turnee către organizația caritabilă, pentru a compensa impactul lor asupra mediului.

Turneele, în special cele internaționale ale artiștilor, la nivel de arenă și de stadion, care implică transportul unor echipe numeroase și o amplă punere în scenă, generează sute de mii de tone de emisii de CO2 în fiecare an. Producția de viniluri și de mărfuri are propriul său impact, iar cântăreți precum Drake și Travis Scott sunt deseori criticați pentru utilizarea frecventă a avioanelor private.

„Mulți din industria muzicală doresc să facă ceva pentru a aborda criza climatică, dar pur și simplu nu știu cum, motiv pentru care EarthPercent colaborează cu oameni de știință și experți pentru a identifica și finanța cele mai promițătoare soluții”, declară Brian Eno pe site-ul earthpercent.org.

Programul EarthPercent face parte dintr-un efort al industriei muzicale de a fi mai sustenabilă din punct de vedere ecologic. În decembrie 2021, cele trei mari case de discuri plus o serie de independenți s-au unit pentru a semna Music Climate Pact, promițând să reducă emisiile de gaze cu efect de seră la zero net până în 2050 și să obțină o reducere de 50% până în 2030.