Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Noduri – Intervenție artistică performativă, în parcul Grozăvești
noduri, proiect

Noduri – Intervenție artistică performativă, în parcul Grozăvești

O intervenție performativă susținută de Eza (Alina Ușurelu) alături de lucrarea „vreau doze” realizată de artista poloneză Janis Delarte împreună cu brazilianul Mateus Dantas în cadrul programului de rezidenţă şi mentorat artistic maGma şi o compoziţie sonoră de Lala Misosniky vor fi prezentate pe 18 septembrie, în parcul Grozăvești din București, de la ora 18:30.

Punctul de întâlnire este stația de metrou Politehnica B.

În aceeași seară, de la ora 19:30, este pregătită o discuție cu artistul Claudiu Cobilanschi despre proiectul „noua grădină botanică”.

Toate acestea fac parte din Noduri, un proiect artistic de activare a grădinilor urbane din București care investighează relaţia dintre om şi mediul natural, organizat de Asociația Developing Art, într-o abordare multimedia care împleteşte fotografie, video şi sunet, cu practici ritualice performative.

Proiectul va fi compus dintr-o serie de patru evenimente publice, finalizate printr-o instalație multimedia la VAGon – Spațiu In(ter)disciplinat din Atelierele Malmaison. Publicul este invitat să participe alături de cei șapte artiști la o serie de experiențe care implica mișcare, performance, sunet și video, precum și discuții deschise despre relația pe care o avem cu natura, în contextul vieții la oraș.

Miza proiectului este redefinirea şi consolidarea relaţiilor dintre om şi natură, dintre om şi spaţiul public, printr-un proces artistic care expune locuitorii oraşului Bucureşti la experienţe senzoriale şi generează noi perspective asupra interacţiunilor cotidiene pe care le avem cu spațiile naturale încastrate în mediul urban.

Cine este Eza

Eza, pe numele real Alina Ușurelu, este artistă multidisciplinară, absolventă a Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii – Spectacol. Multimedia. Societate. Ea foloseşte imaginea, corpul şi cuvintele pentru a crea lumi pe care nu tot timpul oamenii îşi doresc să le vadă. În 2014, a început să facă fotografie şi s-a alăturat comunităţii de dans contemporan, în 2016 a realizat scurtmetrajul „Up Stairs” și a continuat cu proiecte precum „Exposing Movement”, „Nu o lua personal”, „See You Soon” și „Don’t Bite Your Tongue”, iar în 2019, după ce a încercat şi rolul de producător cultural, a participat la un program intensiv de formare în arte performative la Lisabona şi  început să lucreze în proiecte şi să participe la programe de rezidenţe internaţionale ca performer, artist visual sau director artistic.

Cine este Claudiu Cobilanschi

Claudiu Cobilanschi lucrează la granița dintre artă și presă, folosind, ca jurnalist, diverse medii de exprimare pentru a activa temele sociale și politice actuale, și e interesat, ca artist, de analiza și estetica influenței care exprimă aceste teme. Pentru subiectele abordate – care includ gândirea stereotipică, mass media și ego casting, imigrația, sărăcia etc. – folosește tehnici precum fotografia și artele performative, video, experimente cinematografice pe film de 8 mm, guerrilla publishing & poster bombing.

Noduri este un proiect al Asociaţiei Developing Art în colaborare cu VAGon – Spațiu In(ter)disciplinat, cofinanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022.