Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Orisons” – una dintre cele mai mari lucrări de artă terestră create de o femeie
arial view of colorado mountains,san luis valley, colorado, usa

„Orisons” – una dintre cele mai mari lucrări de artă terestră create de o femeie

Black Cube, un muzeu de artă non-profit din Colorado care funcționează în afara limitelor muzeale tradiționale, a anunțat „Orisons”, o lucrare de terasament de mari dimensiuni, recent comandată și realizată de artista Marguerite Humeau.

Cu o suprafață de 160 de acri (65 de hectare), „Orisons” este una dintre cele mai mari lucrări de terasament create de o femeie artist până în prezent și o abordare ecologică a artei terestre, fiind minim invazivă și sensibilă la ecosistemul fragil.

Lucrarea este compusă dintr-un câmp în paragină și intervenții sculpturale care, împreună, aduc un omagiu Văii San Luis din Colorado, cea mai mare vale alpină din lume. Situată în orașul rural Hooper, lucrarea va fi expusă în perioada iunie 2023 – iunie 2025. Intrarea este gratuită, iar vizitatorii vor putea face rezervări pentru a vedea „Orisons” începând cu 1 mai, la orisons.art.

Lucrarea reconectează pământul cu trecutul, prezentul și viitorul

Humeau, bursier Black Cube Artist Fellow 2021, este cunoscută pentru lucrări de artă care formează ecosisteme semi-mitice. În practica sa, ea resuscitează poetic lumi dispărute sau uitate și împletește evenimente factuale în narațiuni speculative. Pentru „Orisons”, ea și-a îndreptat atenția către San Luis Valley, o vale alpină înaltă cu o istorie bogată în agricultură și care găzduiește cele mai vechi drepturi de apă continue din Colorado.

Această regiune, împreună cu sud-vestul Statelor Unite, suferă din cauza secetei severă, cunoscută și sub numele de „mega-secetă”, din cauza schimbărilor climatice. Humeau a colaborat îndeaproape cu fermierii din a patra generație din San Luis Valley, Jones Farms Organics, și a efectuat de asemenea cercetări amănunțite asupra sitului și a consultat o gamă largă de experți – agronomi locali, specialiști în conservarea resurselor, istorici, ornitologi, comunități indigene, printre alții – pentru a crea o lucrare terestră care să reconecteze în mod semnificativ pământul cu trecutul, prezentul și viitorul său.

Lucrarea constă în terenul în întregime, precum și într-o serie de sculpturi cinetice și interactive. Zeci de sculpturi asemănătoare plantelor, inspirate de vegetația nativă și nomadă, sunt activate de vânt, pentru a invoca energiile sitului.

„În ciuda dimensiunii uriașe, lucrarea este destul de subtilă și mistică, deoarece Humeau a pus accentul pe fragilitatea ecosistemului care trece printr-o mega-secetă. În acest fel, «Orisons» marchează și un moment al unui nou tip de lucrare de pământ, o lucrare ce se străduiește să aibă o relație sinergică între pământ, lumea naturală și publicul”, a transmis Cortney Lane Stell, director executiv și curator șef al Black Cube.

Scurtă biografie Marguerite Humeau

Marguerite Humeau (n. 1986, Cholet, Franța) trăiește și lucrează la Londra. Și-a obținut masteratul la Royal College of Art din capitala britanică, în 2011.

Expoziții personale au avut loc la Lafayette Anticipations, Paris (2021); Jeu de Paume, Paris (2020); Kunstverein Hamburg (2019); Museion, Bolzano (2019); New Museum, New York (2018); Tate Britain, Londra (2017); Haus Konstruktiv, Zürich (2017); Schinkel Pavillon, Berlin (2017); Nottingham Contemporary (2016); și Palais de Tokyo, Paris (2016).

Lucrările lui Humeau au fost prezentate și în numeroase expoziții de grup, printre care „The Milk of Dreams”, Bienala de Artă de la Veneția 2022; Kunsthalle Basel (2021); Bienala de la Istanbul (2019); Centre Pompidou, Paris (2019); MAMVP, Paris (2019); the High Line, New York (2017); Château de Versailles, Franța (2017); Kunsthal Charlottenborg, Copenhaga (2017); FRAC Midi- Pyrénées, Toulouse, Franța (2017); Serpentine Galleries, Londra (2014); și Victoria and Albert Museum, Sculpture Gallery, Londra (2014).

Marguerite Humeau este reprezentată de White Cube și Clearing New York/Bruxelles.