Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Pădurea tropicală amazoniană, aproape de punctul critic
sunset,over,the,trees,in,the,brazilian,rainforest,of,amazonas

Pădurea tropicală amazoniană, aproape de punctul critic

Pădurea tropicală amazoniană se îndreaptă spre un punct critic, în care copacii vor fi pierduți în masă, spun cercetătorii într-un studiu bazat pe informații prelevate de sateliți în perioada 1991 – 2016.

Studiul, publicat în jurnalul Nature Climate Change, sugerează că cea mai mare pădure tropicală din lume își pierde capacitatea de a-și reveni după secete, incendii și defrișare.

Mari suprafețe riscă să devină savană slab împădurită, mult mai puțin eficientă decât pădurea tropicală în a atrage dioxidul de carbon din aer.

Uriașa pădure amazoniană captează dioxidul de carbon care, altfel, s-ar adăuga încălzirii globale.

Studii anterioare au arătat că părți din Amazonia a început să emită mai mult dioxid de carbon decât poate fi absorbit.

„Copacii își pierd sănătatea și e posibil să se îndrepte spre un punct critic, care înseamnă o pierdere în masă a copacilor”, a spus dr. Chris Boulton de la University of Exeter, citează BBC.

Pădurea amazoniană își pierde rezistența

Mai mult de 75% din pădure dă semne de pierdere a rezilienței, mai arată cercetarea. Efectele secetei, date în principal de schimbările climatice, și impactul oamenilor, precum defrișare și incendii, par a fi de nedepășit.

Nu este clar când va atinge Amazonia punctul critic, însă cercetătorii avertizează că efectele asupra comunității locale, a biodiversității și climatului global vor fi „devastatoare”.

Până în prezent, a fost pierdută aproximativ o cincime din pădurea tropicală, comparativ cu nivelul pre-industrial, spun specialiștii.

Cercetarea a fost derulată de University of Exeter, Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) și Technical University of Munich.

„Defrișarea și schimbarea climei sunt probabil principalele cauze ale acestui declin”, precizează profesorul Niklas Boers de la PIK și Technical University of Munich.