„Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6500 de ani”, incursiune în istoria relației om-natură
O expoziție care reconstituie un peisaj pierdut din Eneolitic, astăzi ascuns sub apele și sedimentele Dunării, este prezentată la Palatul Suțu începând cu 11 decembrie.
Institutul Francez din România, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Laboratoire GEODE și Muzeul Municipiului București organizează „Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6500 de ani”.
Expoziția aduce în prim-plan povestea comunităților agro-pastorale care au trăit la granița dintre pământ și apă, într-o permanentă adaptare la schimbările climatice și la creșterea nivelului Mării Negre. Printr-o abordare multidisciplinară, vizitatorii vor putea explora provocările ecologice și relația fragilă dintre om și ecosistemele Deltei Dunării de-a lungul mileniilor.
Misiune arheologică româno-franceză
„Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6500 de ani” arată cum comunitățile chalcolitice Gumelnița au utilizat resursele naturale, practicând agricultura, pescuitul și creșterea animalelor de-a lungul unui braț al Dunării, dar și modul în care le-au influențat viața schimbările de mediu.
„Misiunile arheologice franceze din întreaga lume reprezintă un instrument excepțional de dialog cultural și științific. Misiunea condusă de Laurent Carozza, încă din 2010, a permis realizarea unor cooperări remarcabile. În primul rând, aceasta ne oferă o perspectivă asupra modului în care strămoșii noștri au locuit această regiune a Deltei Dunării și asupra felului în care au trebuit, la rândul lor, să facă față provocărilor legate de schimbările climatice și de impactul activităților lor asupra habitatului și vieții cotidiene”, spune Julien Chiappone-Lucchesi, director general al Institutului Francez din România, consilier pentru Cooperare, Știință și Cultură în cadrul Ambasadei Franței în România.
Cercetările arheologice de la Taraschina arată cum creșterea lentă a nivelului Mării Negre a transformat ecosistemele, ducând la inundații, scufundarea terenurilor joase și formarea Deltei Dunării. Populațiile afectate au fost nevoite să-și abandoneze teritoriile și să migreze spre zone mai sigure, aspect care readuce în discuție o temă de mare actualitate – interdependența dintre o societate și mediul înconjurător.
În urma unor investigări și analize îndelungate, desfășurate în Delta Dunării în cadrul misiunii arheologice româno-franceze, expoziția aduce în atenția publicului următoarele surse de inspirație și informare: artefacte originale ale culturii Gumelnița, reconstrucții detaliate ale vieții cotidiene din Eneolitic, descoperiri recente rezultate din cercetările arheologice și geografice.
Vernisajul are loc în 11 decembrie, la ora 10.00, expoziția fiind deschisă în prezența lui Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România. „Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6500 de ani” se înscrie în seria manifestărilor dedicate centenarului Institutului Francez din România și poate fi vizitată până la 30 martie 2025, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.