Pepiniera din Timișoara – Controversata instalație, menită să trezească la viață comunitatea
Piața Victoriei din Timișoara are un nou punct de atracție, unul care a stârnit în ultimele luni o dezbatere. Locul considerat sacru al Orașului Martir găzduiește o instalație de arhitectură și peisagistică de unde reperele urbane pot fi văzute dintr-o perspectivă nouă și care oferă și informații despre clădirile și străzile ce pot fi observate de aici.
„Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara”, o intervenție de MAIO Architects, invită trecătorii să se oprească pentru câteva momente și să observe Piața Victoriei de la înălțime. Instalația temporară, realizată dintr-o structură metalică, modulară, și care adăpostește o pepinieră a orașului, va fi deschisă publicului timp de 10 luni.
Fiecare nivel al său oferă un punct de belvedere, cu perspective inedite asupra unor clădiri și spații emblematice, precum și loc pentru multiple activități culturale.
Pe fiecare nivel este recomandat să se afle simultan nu mai mult de 10 vizitatori. Din motive de siguranță. Totuși, ușoarele balansări ale schelelor nu trebuie să sperie. Sunt firești, spun arhitecții proiectului, care asigură că structura a fost realizată de cei mai buni din domeniu și cu cele mai bune schele, Layher.
Re/cunoașterea orașului dintr-o nouă perspectivă
Instalația intră în dialog cu orașul și face posibilă cunoașterea sau recunoașterea orașului din perspectivă inedită, spun arhitecții. Vor fi prezentate povești ale pieței, ale clădirilor ce o înconjoară. Ea oferă o vizitare prin ascensiune, ce străbate anumite scenografii gândite și cultivate timp de un an.
Instalația a pornit de la trei aspecte esențiale naturii urbane – ecologie (de a repara greșelile pe care le fac oamenii), cultură (depozitar al culturii; în timpul anului va fi dezbătută tema marilor grădinari ai orașului, începând cu secolul XIX) și proximitatea hranei. Împreună cu Universitatea de Științele Vieții din Timișoara și comunitatea de grădinari independenți vor fi adăugate straturi pe parcursul anului, inclusiv plante comestibile.
Instalația va fi vie și prin oamenii care o vizitează, spun realizatorii ei, care își propun să organizeze și o serie de ateliere ce vor avea temă centrală natura.
Plante perene, anuale și un telescop pentru skyline
Pentru început, instalația cuprinde plante perene, urmând ca, din aprilie să fie adusă vegetație sezonieră. Vor exista și legume, și flori, și plante cățărătoare, târâtoare. Ea va crește constant.
În final, peste 10 luni, toate plantele vor fi strămutate și ele vor alcătui o grădină a orașului.
„Vor fi foarte multe specii. La Muzeul Național de Artă Timișoara, am găsit catalogul comercial al grădinarului Mühle, care a fost medaliat de cele trei familii regale și imperiale cărora le furniza flori, și în baza lui am și ales o parte din compoziții”, a explicat pentru curatorial.ro paisagistul Alexandru Ciobotă. „Probabil că vom avea, în final mai mult de 200 de specii și soiuri. În aprilie vor veni cam 400 de bucăți de răsaduri produse cu Universitatea de Științele Vieții și grădinarii independenți. Le vom planta și vom îngriji toată instalația”.
Un oraș trebuie să aibă grădinarii lui pricepuți, a adăugat peisagistul. Reprezentanții proiectului își doresc relansarea ideii de horticultură urbană. „Tema spațiilor verzi a intrat într-un canibalism odată cu piața liberă. Sunt de acord cu piața liberă, doar că ea și ceea ce înseamnă infrastructura verde, albastră a orașelor ar trebui să aibă la bază calitatea, cunoașterea și specificul locului, pentru că vorbim despre patrimoniul cultural, chiar și horticol”.
Pentru a observa mai bine modificările liniei orizontului urban, va fi montat, la ultimul nivel, un telescop. „Pe partea de nord-est avem cea mai bună perspectivă și am lăsat un gol pentru a monta telescopul. Cu el va fi citit acest skyline și vom avea o aplicație de realitate augmentată care va indica clădirile, pornind de la Biserica Milenium, hotel Continental, Biserica Ecaterina, turnul primei bănci din Timișoara… Practic, din turn să relaționezi spațial cu restul orașului”.
Structura și întreg proiectul au fost realizate de OAR Timiș, în cadrul programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.
Criticile demonstrează vitalitatea unui oraș
Despre controversa locală stârnită de instalație, el a spus că este firească, deoarece orice s-ar întâmpla în Piața Victoriei ar stârni dispute.
„M-am bucurat că a existat critică. Nu avem critică într-un oraș, înseamnă că orașul e mort. Critica e cea mai tare chestie mai ales într-un oraș în care, eu m-am gândit, nu prea avem cultura instalațiilor urbane, nici de artă, nici de arhitectură. Și faptul că s-a făcut această instalație și a pornit o dezbatere în societate e ce trebuie. Să trezească la viață comunitatea. E foarte fain, mă bucur că avem această dezbatere intensă pe tema turnului pepinieră”.
Piața Victoriei este „aproape un spațiu sacru al orașului” și „orice s-ar întâmpla în spațiul ăsta trezește la viață niște emoții extraordinare”.
Aici se află Catedrala – spre care e oferită o perspectivă de la nivelul al cincilea, Opera – cu perspectivă spre balcon, Palatul Lofler – cu calcanul ce poartă încă urme de gloanțe, axa cu Alba Iulia și locul unde se afla magazinul lui Mühle, iar toate spațiile de unde acestea pot fi observate vor fi completate cu panouri informative.
„Instalația nu doar în sine are viața ei, ci trăiește prin relațiile vizuale pe care le are cu orașul”, a conchis Alexandru Ciobotă.
Credit foto: curatorial.ro