Pisicile de mare au inspirat un nou dispozitiv pentru filtrarea microparticulelor de plastic
Stațiile de epurare a apei reziduale eliberează microparticule de plastic în mediu, unde ele se acumulează și reprezintă o amenințare pentru faună.
Dar studiind modul în care pisicile de mare se hrănesc cu plancton, oamenii de știință din Statele Unite au conceput un sistem de filtrare care captează micile fragmente fără să se blocheze, potrivit BBC.
În fiecare an, milioane de tone de microparticule de plastic curg pe râuri și ajung în oceane, dăunând vietăților.
Uzinele care tratează apele reziduale încearcă să oprească pe cât de mult posibil din aceste particule. Filtre precum sitele pot foarte ușor să se înfunde, însă inspirația a venit de la un animal acvatic.
Pisicile de mare se hrănesc cu plancton filtrând apa de mare prin gură, dar în cazul lor nu există problema colmatării. Când pisica de mare deschide gura pentru a se hrăni, apa curge prin jurul unor mici lamele unghiulare, ce provoacă vârtejuri. Acestea duc planctonul dincolo de filtre, în timp ce apa iese. Planctonul nu iese prin filtre, doar apa, iar asta înseamnă că filtrele nu se blochează.
Cât privește uzina de tratare a apei, oamenii de știință americani au conceput un sistem care funcționează în același fel – ricoșând microparticulele de plastic departe de filtru, folosind o schemă complexă de vârtejuri.
Materialele microplastice sunt particule de plastic, care, de regulă, sunt mai mici de 5 milimetri. Ele sunt împărțite în microplastice primare și secundare.
Microplasticele primare sunt eliberate direct în mediu ca particule mici; se estimează că acestea reprezintă între 15-31% din microplasticele din oceane; 35% din microplasticele primare provin din spălarea hainelor din materiale sintetice; 28% din abraziunea anvelopelor din timpul condusului; 2% din microplasticele adăugate în mod intenționat în produsele de îngrijire personală, potrivit europarl.europa.eu.
Microplasticele secundare provin din degradarea obiectelor din plastic mai mari, precum pungile din plastic, sticlele sau plasele de pescuit; reprezintă între 69-81% din microplasticele găsite în ocean.
În 2017, ONU a estimat că în mări se pot găsi aproximativ 51 de trilioane de particule microplastice, de 500 de ori mai mult decât stelele în galaxia noastră.
Microplasticele din mare poate fi înghițite de animalele marine. Astfel, plasticul se acumulează și poate ajunge la oameni prin intermediul lanțului alimentar. Acesta se poate găsi în alimente și băuturi, inclusiv în bere, miere și apa de la robinet.