Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Platformele petroliere îmbătrânite – amenințare sau oportunitate pentru mediu?
petroleum,platform,oil,and,gas,at,sea

Platformele petroliere îmbătrânite – amenințare sau oportunitate pentru mediu?

Construite cu decenii în urmă, platformele petroliere din California au devenit casă pentru o diversitate uriaşă de forme de viaţă marine.

Sute de mii de puieţi de sebastă de mare îşi găsesc adăpost în mijlocul structurilor metalice învechite, alături de anemone, midii şi macrou argintiu.

Naşterea unui ecosistem

Platformele petroliere din California au fost construite între 1967 şi 1989, iar majoritatea dintre ele se apropie deja de sfârşitul duratei de viaţă a combustibililor fosili. Din cele 27 construite, doar 15 mai sunt active.

Natura detestă vidul, după cum susţinea Aristotel, astfel că spaţiile neumplute contravin legilor naturii şi fizicii. Odată ce structurile metalice au fost instalate pe fundul mării, se presupune că au fost rapid populate de placton, urmat la scurt timp şi de alte specii în căutare de hrană şi adăpost. În decursul a doi ani, un întreg ecosistem a luat fiinţă.

Conform unui studiu din 2014, platformele reprezintă unele dintre cele mai productive habitate oceanice din lume, termen care se referă la biomasă – sau numărul de vieţuitoare marine şi dimensiunea spaţiului pe care îl ocupă – pe unitate de suprafaţă. Astfel că, platformele sunt de 27 de ori mai productive decât recifele naturale de stâncă din California.

Desființate sau transformate în recife artificiale?

Pe măsură ce California și SUA migrează de la forajele offshore către energia verde, apar controverse legate de viitorul acestor platforme. Se consideră că acestea sunt dăunătoare pentru mediu și ar trebui eliminate cu totul, pe de o parte. Pe de altă parte, aceste oaze accidentale ar trebui păstrate, înlăturarea lor fiind considerată imorală, însemnând distrugerea ecosistemelor formate în jurul lor.

În unele părți ale lumii, platformele petroliere au fost transformate în recife artificiale, ca urmare a politicii „Rigs-to-Reefs (RTR)”. În Golful Mexic, unde platformele sunt instalate la adâncimi mult mai mari, cel puțin 573 de structuri au fost declarate, de catre guvern, recife artificiale. O parte dintre ele au fost incluse în sanctuarele marine naționale.

Pentru California, dezafectarea platformelor înseamnă costuri foarte ridicate, deoarece sunt scufundate în apă de la 240 până la 300 de metri. Ar fi nevoie de explozibil pentru a le putea disloca de pe fundul mării, macarale și nave cargo pentru încărcarea lor. În 2010, guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, a demarat un proiect care le permitea companiilor petroliere să transforme platformele în recife artificiale, iar costurile salvate să fie donate către un fond de conservare național.

Sursă text: The Guardian