Premiul Nobel pentru Fizică pe 2022
Premiul Nobel pentru Fizică pe 2022 a fost acordat cercetătorilor Alain Aspect (Université Paris-Saclay și École Polytechnique, Palaiseau, Franța), John F. Clauser (J.F. Clauser & Assoc., Walnut Creek, California, SUA) și Anton Zeilinger (University of Vienna, Austria), pentru „experimente cu fotoni împletiți, ce au determinat contradicțiile inechităților lui Bell și au revoluționat știința informației cuantice”.
Premiul Nobel pentru Fizică este acordat de Royal Swedish Academy of Sciences din Stockholm.
Alain Aspect, John Clauser și Anton Zeilinger au realizat experimente inovatoare folosind stări cuantice împletite, în care două particule se comportă ca o singură unitate chiar și când sunt separate. Rezultatele lor au deschis calea pentru noi tehnologii bazate pe informații cuantice.
Anul trecut, premiul Nobel pentru Fizică a fost atribuit cercetătorilor Syukuro Manabe (Universitatea Princeton, SUA) și Klaus Hasselmann (Max Planck Institute for Meteorology, Hamburg, Germania) – pentru „modelul fizic al climatului Pământului, cuantificarea variabilității și estimarea fiabilă a încălzirii globale”, și cercetătorului Giorgio Parisi (Sapienza University, Italia) pentru „descoperirea interacțiunii dintre dereglare și fluctuații din sistemele fizice, de la scară atomică la scară planetară”.
Până în prezent, premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat unui număr de 222 de cercetători, dintre care 4 femei.
Săptămâna Nobel a debutat pe 3 octombrie, cu premiul pentru Fiziologie sau Medicină, acordat cercetătorului suedez Svante Pääbo, și va continua cu premiul pentru Chimie, pe 5 octombrie, pentru Literatură, pe 6 octombrie, şi pentru Pace, pe 7 octombrie. Laureatul premiului Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat pe 10 octombrie.
Premiile Nobel și Premiul Sveriges Riksbank
Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei.
Între 1901 și 2021, Premiile Nobel și Premiul Sveriges Riksbank au fost acordate de 609 ori unui număr de 975 de persoane și organizații.
Având în vedere că unii cercetători au fost laureați de mai multe ori, în total, 943 de persoane și 25 de organizații au fost recompensate cu Nobel.
Nominalizarea pentru Premiul Nobel în Fizică este posibilă doar prin invitație. Numele nominalizaților și alte informații despre selecție nu pot fi dezvăluite decât după 50 de ani.
Procesul de nominalizare și selecție implică transmiterea de către Comitetul Nobel a unor scrisori confidențiale de invitație persoanelor care sunt competente și calificate să nominalizeze candidații pentru Premiul Nobel în Fizică.
Premiul Nobel este însoțit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 900.000 de dolari.
Foto: Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger