Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Premiul Nobel pentru Fizică, acordat pentru studii privind sistemele fizice complexe

Premiul Nobel pentru Fizică, acordat pentru studii privind sistemele fizice complexe

Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde premiul Nobel pentru Fizică pe 2021 pentru „contribuții revoluționare aduse înțelegerii sistemelor fizice complexe”.

O jumătate a premiului în valoare de 1,1 milioane de dolari a revenit cercetătorilor Syukuro Manabe (Universitatea Princeton, SUA) și Klaus Hasselmann (Max Planck Institute for Meteorology, Hamburg, Germania) pentru „modelul fizic al climatului Pământului, cuantificarea variabilității și estimarea fiabilă a încălzirii globale”.

Cealaltă jumătate a premiului a fost acordată cercetătorului Giorgio Parisi (Sapienza University, Italia) pentru „descoperirea interacțiunii dintre dereglare și fluctuații din sistemele fizice, de la scară atomică la scară planetară”.

Anul trecut, premiul Nobel pentru Fizică a revenit cercetătorilor Roger Penrose, Reinhard Genzel şi Andrea Ghez, pentru descoperiri făcute în domeniul găurilor negre din Univers.

Sezonul Nobel a început cu premiul pentru Fiziologie și Medicină și va continua cu premiul Nobel pentru Chimie, anunțat pe 6 octombrie, pentru Literatură, pe 7 octombrie, şi pentru Pace, pe 8 octombrie.

Laureatul premiului Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat pe 11 octombrie.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Ilustrație: nobelprize.org.