Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Premiul Nobel pentru Fizică pe 2023
nobel,prize,medal,standing,on,a,platform.,red,and,black

Premiul Nobel pentru Fizică pe 2023

Premiul Nobel pentru Fizică este acordat anul acesta cercetătorilor Pierre Agostini (The Ohio State University, Columbus, SUA), Ferenc Krausz (Max Planck Institute of Quantum Optics, Garching and Ludwig-Maximilians-Universität München, Germania) și Anne L’Huillier (Lund University, Suedia) pentru „metode experimentale care generează impulsuri de lumină de attosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în materie”.

Cei trei laureați ai Premiului Nobel pentru Fizică 2023 sunt recunoscuți pentru experimentele lor care au oferit omenirii noi instrumente pentru explorarea lumii electronilor din interiorul atomilor și moleculelor. Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier au demonstrat o modalitate de a crea impulsuri luminoase extrem de scurte, care pot fi folosite pentru a măsura procesele rapide în care electronii se deplasează sau își schimbă energia, se arată în motivația juriului.

Premiul Nobel pentru Fizică este acordat de Royal Swedish Academy of Sciences din Stockholm.

Anul trecut, premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor Alain Aspect (Université Paris-Saclay și École Polytechnique, Palaiseau, Franța), John F. Clauser (J.F. Clauser & Assoc., Walnut Creek, California, SUA) și Anton Zeilinger (University of Vienna, Austria), pentru „experimente cu fotoni împletiți, ce au determinat contradicțiile inechităților lui Bell și au revoluționat știința informației cuantice”.

Săptămâna Nobel a debutat pe 2 octombrie, cu premiul pentru Fiziologie sau Medicină, acordat anul acesta oamenilor de știință dr. Katalin Kariko și dr. Drew Weissman, care au dezvoltat vaccinurile anti-Covid pe bază de ARN mesager. Vor urma Nobelul pentru Chimie, pe 4 octombrie, pentru Literatură, pe 5 octombrie, şi pentru Pace, pe 6 octombrie. Laureatul premiului Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat pe 9 octombrie.

Premiul Nobel este însoțit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 900.000 de dolari.