Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Primul acord major la COP26 – Mai mult de o sută de state promit să pună capăt defrișărilor până în 2030

Primul acord major la COP26 – Mai mult de o sută de state promit să pună capăt defrișărilor până în 2030

Mai mult de o sută de lideri mondiali au promis, în primul acord major agreat la COP26, să pună capăt despăduririi până în 2030 și să anuleze efectele acesteia .

Acordul va fi semnat marți, iar între statele semnatare se numără Brazilia, unde pădurea amazoniană a fost afectată atât de tăieri masive, cât și de incendii de vegetație.

Pactul include aproximativ 14 miliarde de lire sterline (19,2 miliarde de dolari) fonduri publice și private.

Experții au salutat decizia, dar au avertizat că un acord anterior, din 2014, „a eșuat să încetinească defrișările” și că e nevoie de îndeplinirea angajamentelor.

Depăduririle contribuie la schimbările climatice, deoarece se pierde din pădurile care absorb vaste cantități de dioxid de carbon, ce are efect de încălzire.

Țările care au spus că vor semna acordul – inclusiv Canada, Brazilia, Rusia, China, Indonezia și Congo – dețin 85% din pădurile lumii.

Guvernele din 28 de țări își vor lua și angajamentul de a înlătura defrișările din comerțul global de alimente și alte produse agricole, precum uleiul de palmier, soia și cacao. Aceste industrii duc la pierderea pădurilor, copacii fiind tăiați pentru a face loc animalelor să pască sau culturilor să crească.

Mai mult de 30 de companii internaționale își vor lua angajamentul de a opri investițiile în activități ce au legătură cu despăduririle.

Va fi înființat un fond de 1,1 miliarde de lire sterline pentru protejarea pădurii tropicale din Bazinul Congo, a doua cea mai mare din lume.

În prezent, o zonă forestieră de mărimea a 27 de stadioane de fotbal este pierdută în fiecare minut.

Conferința Organizației Națiunilor Unite pe probleme climatice a debutat pe 31 octombrie la Glasgow și are loc până pe 12 noiembrie. COP26 este văzută ca esențială pentru ținerea sub control a schimbării climei.

În prima zi a conferinței, India a promis să ajungă la emisii zero până în 2070, cu douăzeci de ani mai târziu decât obiectivul ONU.

Regina Elizabeth II a Marii Britanii le-a transmis liderilor, într-un mesaj video, că trebuie să acționeze pentru „copiii și copiii copiilor noștri” și, pentru moment, să uite de politică.

La Glasgow au loc și manifestații ale activiștilor de mediu care cer acțiuni concrete.

Sursă text: BBC