Progrese majore pentru climă și natură în 2024
Temperatura a crescut la nivel global, fenomenele meteorologice extreme s-au intensificat, însă anul acesta s-au înregistrat și câteva progrese semnificative în domeniul climei. De la surse de energie regenerabilă în creștere rapidă în întreaga lume la închiderea ultimei centrale electrice pe cărbune din Regatul Unit și până la faptul că râuri, munți și balenele au primit personalitate juridică.
Surse de energie verde, în creștere
Sursele de energie regenerabilă sunt în creștere rapidă în întreaga lume. În SUA, producția de energie eoliană a atins un nivel record în luna aprilie a acestui an, depășind producția de energie pe bază de cărbune. În același timp, e așteptat ca, până în 2030, China să reprezinte cel puțin jumătate din capacitatea cumulată de energie electrică din surse regenerabile la nivel mondial.
Agenția Internațională pentru Energie (IEA) se așteaptă ca lumea să adauge 5.500 GW de capacitate de energie regenerabilă până în 2030 și să crească capacitatea globală de energie regenerabilă de 2,7 ori față de 2022, cu puțin sub obiectivul ONU de a tripla capacitatea până în 2030. Până la sfârșitul acestui deceniu, sursele de energie regenerabilă ar trebui să asigure aproape jumătate din totalul energiei electrice.
Sfârșitul cărbunelui în Regatul Unit
Marea Britanie și-a închis ultima centrală electrică pe cărbune în 2024. A fost un moment simbolic, deoarece Regatul Unit a fost prima țară din lume care a utilizat cărbunele pentru producția publică de energie, iar combustibilul fosil a fost motorul revoluției industriale.
La 30 septembrie, turbinele centralei Ratcliffe-on-Soar din Nottinghamshire au fost oprite. Acel spațiu va fi supus acum unui proces de dezafectare și demolare, care va dura doi ani. Nu este clar ce va deveni situl după, dar o propunere este de a-l transforma într-un spațiu de stocare a bateriilor.
Natura, personalitate juridică
Anul acest, un număr tot mai mare de caracteristici și spații naturale au primit personalitate juridică, după ce în 2021, guvernul ecuadorian a emis o hotărâre istorică prin care se declara că exploatarea minieră în pădurea Los Cedros încalcă drepturile naturii.
O altă hotărâre din Ecuador a decis că poluarea a încălcat drepturile râului Machángara, care trece prin capitala Quito.
În 2024, a fost publicat un raport care a constatat că astfel de hotărâri pot contribui într-adevăr la protejarea ecosistemelor pe cale de dispariție. Ulterior, în Noua Zeelandă, vârfurile Parcului Național Egmont – redenumit Te Papakura o Taranaki – au fost recunoscute ca munți ancestrali și au devenit împreună o persoană juridică, cunoscută sub numele de Te Kāhui Tupua.
În Brazilia, o parte a oceanului a primit personalitate juridică – orașul de coastă Linhares recunoscând valurile sale ca ființe vii, acordându-le dreptul la existență, regenerare și restaurare. Între timp, un nou tratat încheiat de liderii indigeni din Pacific a recunoscut oficial balenele și delfinii ca „persoane juridice”.
Defrișările în Amazonia, cel mai scăzut nivel în decurs de 9 ani
Defrișările din Pădurea Amazoniană, în Brazilia, au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii nouă ani, în 2024, scăzând cu peste 30% în 12 luni, până în iulie, potrivit datelor publicate de institutul național de cercetare spațială din Brazilia, INPE.
Aproximativ 6.288 km² din pădurea tropicală au fost distruse. Deși această suprafață este încă importantă, este cea mai mică pierdere anuală din 2015. Defrișările au scăzut în ciuda faptului că incendiile din Amazonul brazilian au crescut de aproximativ 18 ori în aceeași perioadă, ca urmare a unei secete istorice.