Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Rechinii părăsesc recifele de corali pe măsură ce oceanele se încălzesc
biot

Rechinii părăsesc recifele de corali pe măsură ce oceanele se încălzesc

Oamenii de știință au descoperit că rechinii își părăsesc mediul lor din recifele de corali pe măsură ce criza climatică continuă să încălzească oceanele.

Acest lucru ar putea dăuna rechinilor, care sunt deja pe cale de dispariție, iar absența lor ar putea avea consecințe grave asupra recifelor, care, de asemenea, sunt în dificultate. Rechinii de recif sunt o parte esențială a ecosistemului extrem de divers și delicat, care ar putea deveni periculos de dezechilibrat fără ei.

Cercetătorii au marcat și au urmărit mai mult de 120 de rechini cenușii de recif care trăiesc pe recifele de corali îndepărtate din arhipelagul Chagos, în partea centrală a Oceanului Indian, din 2013 până în 2020. Pe măsură ce recifele au devenit mai stresate, în special în timpul evenimentului El Niño de încălzire a oceanelor din 2015-16, rechinii au petrecut mult mai puțin timp acolo. Aceștia nu au reușit să revină în mediul normal timp de până la 16 luni după un eveniment de stres.

Cu toate acestea, rechinii au petrecut de fapt mai mult timp pe o parte mai mică de recife de corali. Aceste recife erau mai sănătoase și mai rezistente, datorită unor factori precum eradicarea șobolanilor invazivi și creșterea populației de păsări, care ajută la fertilizarea recifului. Cercetătorii au afirmat că acest lucru arată că sporirea protecției recifelor de corali împotriva daunelor provocate de om poate ajuta rechinii să rămână pe recifele lor de origine.

Rechinii au sânge rece, iar temperatura corpului lor este legată de temperatura apei. „Dacă se face prea cald, vor trebui să se deplaseze”, a declarat Dr. David Jacoby, profesor de zoologie la Universitatea Lancaster și conducătorul proiectului de cercetare. „Credem că mulți aleg să se mute în larg, în ape mai adânci și mai reci, ceea ce este îngrijorător. Unii dintre rechini dispăreau complet din recif pentru perioade lungi de timp.

„Rechinii de recif sunt deja absenți din aproape 20% din recifele de corali la nivel global, parțial din cauza pescuitului excesiv, iar această nouă descoperire are potențialul de a exacerba aceste tendințe”.

Cercetarea, publicată în revista Communications Biology, a folosit etichete pentru a urmări 120 de rechini. Acestea au fost combinate cu date din satelit care au înregistrat nouă măsurători diferite ale stresului asupra recifurilor, cele mai importante fiind temperatura suprafeței mării și tiparele vântului și ale curenților.

Foto credit: Bertarelli Foundation