REPORTAJ. Artă și natură – „Antipa” din Safari și Safari din „Antipa”
Art Safari și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” au demarat un schimb de exponate, primul între două instituții muzeale românești.
Săptămâna Antipa la Art Safari sărbătorește istoria naturală și prezintă publicului exponate din colecţiile nevăzute ale Muzeului „Antipa”, piese rare, iar expoziția temporară organizată de Art Safari la muzeul din Victoriei va cuprinde atât o selecție de artă contemporană din expoziția Irinei Dragomir, cât și opere ale maestrului artei românești, fondatorul școlii bucureștene de artă, Theodor Aman.
Printre exponatele care vor putea fi admirate în Palatul Dacia-România (viitorul sediu al Pinacotecii București – Muzeul Municipiului București) se numără celebra girafă, simbolul Muzeului „Antipa”, leu, leopard, antilope, rinocer negru, vulpe polară, cerb roșu/carpatin, vultur de mare, dar și un exemplar de bou moscat.
Cincisprezece exponate de la „Antipa” – cu focus pe Africa centrală și de sud – se află pentru patru zile la Art Safari din Palatul Dacia-România.
„Când acest proiect a fost botezat, în 2014, ne-am gândit ca la un safari – să explorăm lucrări de artă, rare, pe cale de dispariție, așa cum sunt animalele ce trebuie protejate și văzute de la distanță”, a explicat Ioana Ciocan, general manager Art Safari.
Ideea de schimb cu „Antipa” a pornit de la o lucrare a artistei contemporane Irina Dragomir, prezentă în Art Safari cu o expoziție solo, prima a ei. Este vorba despre un autoportret în care strânge la piept un crocodil, mesajul fiind de ocrotire a naturii.
Lucrările care au fost duse la „Antipa” sunt conectate naturii. Acolo se află temporar creații ale Irinei Dragomir și ale lui Theodor Aman.
Acestea din urmă sunt plasate lângă dinozauri și fosile, iar directoarea Art Safari a subliniat că, prin retrospectiva Aman de anul acesta, „am reușit să îl întinerim”. „Nu mai este o fosilă, chiar dacă l-am pus la «Antipa» în apropierea fosilelor. Restrospectiva realizată de Elena Olariu dovedește că este un artist contemporan până și acum, 150 de ani mai târziu”.
„Antipa”, urmat de Muzeul Tehnic
Art Safari a inaugurat pe 7 iulie 2022 programul de schimb de opere cu diverse instituții-prietene. După Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, va fi rândul Muzeului Național Tehnic „Dimitrie Leonida” – cu o expoziție dedicată călătoriilor. Celelalte schimburi vor fi surprinzătoare, a asigurat directoarea.
Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului „Antipa”, a subliniat că întotdeauna a existat o legătură între artă și safari.
„Safari, în sensul de căutare de animale, nu s-a putut face decât cu ajutorul artiștilor. Fotografia este o tehnică pe care o stăpânim de puțin timp, dar în sutele de ani anterioare când se căutau animale, erau artiști care îi însoțeau pe căutători pentru a le desena și a comunica mai departe ce s-a observat. Pentru că nici tehnicile de preparare nu existau”.
Taxidermia a evoluat mult, iar acest lucru poate fi remarcat și în colecția „Antipa”.
Exponatele alese pentru Art Safari au un numitor comun: coarnele. Există și doi vulturi pescari, specie protejată peste tot în Europa, o girafă, leu, leopard, un bou moscat și o vulpe polară.
Boul moscat și vulpea polară, care împart în natură același mediu, stau alături de o lucrare Salvador Dali, în timp ce capul de rinocer negru se află într-una dintre încăperile dedicate lui Aman, care avea o importantă colecție de recuzită – cranii, păsări.
Scara ce duce, de jos, spre expoziția Irina Dragomir este flancată de „cornute”. Toate sunt „preparate” ca trofee de vânătoare, iar deși nu mai este încurajat acest lucru, muzeul are o colecție importantă de astfel de obiecte, utilă mai ales pentru studiu și cercetare biologică.
„Antipa” găzduiește ceva mai multe exponate de la Art Safari, inclusiv sculpturi și un tablou Arthur Verona pe care un colecționar a dorit neapărat să fie inclus în acest schimb.
În muzeu, exponatele trebuie căutate cu „mare grijă”, după cum a îndemnat Ioana Ciocan. Unele lucrări, spre exemplu, se află în peștera de acolo.
Începând cu 7 iulie, „Antipa” va găzdui, la rândul lui, o expoziție a Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi – „Hărțile naturii”. Se conturează, astfel, în București, un dialog expozițional între instituții.
Art Safari, cu cinci expoziții ample, este deschis la Palatul Dacia-România până pe 7 august și poate fi vizitat, săptămânal, de joi până duminică, între orele 12:00 și 21:00.