Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Roverul Perseverance a obținut prima mostră de rocă de pe Marte

Roverul Perseverance a obținut prima mostră de rocă de pe Marte

Roverul Perseverance al NASA (Administrația Națională Aeronautică și Spațială) a obținut prima mostră de rocă de pe Marte.

Crezut inițial că a pierdut eșantionul, după ce a forat într-o bucată de rocă denumită Rochette, noile imagini ale capului de forare arată că acesta se află în interiorul mecanismului, a anunțat NASA.

Este un moment istoric, pentru că miezul reprezintă prima secțiune de rocă prelevată vreodată pe o altă planetă cu scopul de a fi trimisă pe Pământ.

Roverul are ca misiune colectarea a mai mult de 20 de astfel de mostre pe parcursul următorului an, iar acestea vor fi aduse pe Terra, în acest deceniu, cu ajutorului unei misiuni comune americano-europene.

Perseverance a amartizat în luna februarie în craterul Jezero, aflat la 20 de grade nord de ecuatorul planetei și cu o deschidere de 45 de kilometri. Aparent, acesta a găzduit un lac în urmă cu miliarde de ani, iar oamenii de știință vor să afle dacă sedimentele din Jezero prezintă urme de viață microbiană.

De la locul amartizării, robotul s-a deplasat mai mult de 2 kilometri pe o colină botezată Citadelle. Aici a fost aleasă Rochette pentru forare. Următorul pas al roverulului este procesarea completă a mostrei.

Perseverance continuă să fie asistat de mini-elicopterul Ingenuity. Dusă inițial pe Marte ca demonstrație de tehnologie, drona este acum folosită în mod regulat pentru a cerceta terenul înaintea roverului. Ingenuity a făcut până în prezent 13 zboruri.

Credit foto: NASA/JPL-CALTECH