Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Studiu – Plantele nu sunt tăcute. Când sunt stresate, emit ultrasunete
care,of,new,life,watering,young,plant, ,vintage

Studiu – Plantele nu sunt tăcute. Când sunt stresate, emit ultrasunete

Plantele nu sunt tăcute, ci, atunci când sunt stresate, emit ultrasunete. Pentru cercetătorii de la George S. Wise Faculty of Life Sciences de la Universitatea din Tel Aviv descoperirea a fost surprinzătoare, interesantă şi care provoacă imaginaţia.

Plantele prezintă schimbări semnificative în fenotipurile lor ca răspuns la stres. Când sunt bolnave sau nu au apă suficientă, plantele produc până la 50 de „pocnete” pe oră, sunet ce poate fi asemuit cu cel produs de popcorn, la care fiinţele din imediata apropiere pot răspunde.

„Când plantele se simt bine ele produc mai puţin de un sunet pe oră, dar în momentul în care sunt stresate, ele emit un număr mai mare de sunete, uneori între 30 şi 50 pe oră”, a declarat  profesorul Lilach Hadany, biolog şi teoretician la Universitatea din Tel Aviv. „Pot avea o importanţă ridicată, deoarece celelalte organisme au putut să evolueze până la a putea percepe aceste sunete şi să le interpreteze. În prezent, continuăm testele pe animale şi plante pentru a afla dacă există vreun răspuns din partea lor.”

Sunetele plantelor cultivate în sere

Prima plantă înregistrată acum şase ani de Hadany în laboratorul ei, folosind un microfon ultrasonic, a fost un cactus, dar, din păcate, nu a putut demonstra cu exactitate dacă sunetul înregistrat provenea de la cactus sau provenea de la o sursă exterioară.

Studiile precedente au arătat că plantele emit vibraţii, dar nu se ştia că aceste vibraţii sunt de fapt unde sonore transmise pe calea aerului. Totodată, s-a descoperit că plantele au crescut concentraţia de zahăr din nectarul produs în momentul în care au „auzit” sunetele emise de polenizatori.

Obiectul studiilor efectuate de către Hadany şi echipa l-a reprezentat înregistrarea sunetelor produse de plantele de tomate şi de tutun crescute în seră. Plantele sănătoase au emis sunete scurte ca nişte mici „pocnete”, dar care se intesificau în momentul în care plantele erau private de apă şi le erau tăiate tulpinile. Sunetele au putut fi receptate de la o distanţă de la 3 până la 5 metri. În ziua a cincea sau a şasea de la privarea plantei de apă s-a înregistrat un vârf al sunetelor, apoi au încetat odată cu uscarea plantei.

Frecvenţa sunetelor emise de plante este între 40 kHz şi 80 kHz

Capacitatea oamenilor de a auzi sunete se opreşte la 20 kHz, ce trece de acest prag nu poate fi perceput de urechea umană. Ultrasunetele emise de plante se încadrează între 40 kHz şi 80 kHz. Însă moliile şi şoarecii pot detecta astfel de frecvenţe, ceea ce înseamnă că este posibil ca aceste sunete să le poată influenţa comportamentul.

Pentru înregistrarea sunetelor, cercetătorii au perfecţionat un algoritm bazat pe inteligenţă artificială, cu ajutorul căruia au putut identifica planta şi cauza stresului, doar pe baza sunetelor provenite de la plantă. Nu putem vorbi de o acurateţe de 100%, dar s-a putut demonstra că sunetele conţin informaţii care ar putea fi utile pentru organismele din mediul înconjurător.

De asemenea, nu există dovezi că sunetele sunt un mijloc de comunicare, dar se crede că ar putea fi un mijloc prin care animalele să poată ştii ce plante să consume sau prin care insectele să ştie unde să îşi depună ouăle.

Din păcate, nu se ştie prin ce mijloace sunt produse sunetele, dar autorii studiului cred că este vorba despre un proces denumit cavitaţie. Cavitaţia este procesul prin care particulele de apă din tulpinile plantelor uscate se descompun în bule de aer.