Sute de muzee britanice într-un proiect artistic referitor la pierderea masivă a biodiversității în insule
Mai mult de 500 de muzee britanice au lansat un proiect artistic pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la pierderea masivă a biodiversității în Regatul Unit.
„The Wild Escape” vine în urma celor mai recente studii realizate de Muzeul de Istorie Naturală din Londra, potrivit cărora Marea Britanie este una dintre țările cel mai lipsite de natură din lume.
Pentru campanie, una dintre cele mai mari finanțate vreodată de Arts Council England, artiști britanici ca Mark Wallinger, Yinka Shonibare, Es Devlin și FKA Twigs au creat lucrări originale.
Scopul proiectului este de a impulsiona copiii din clasele primare să creeze lucrări de artă inspirate de animale, insecte și plante pe care le văd în muzeele din Marea Britanie.
„Va crea o nouă relație între muzee și natură cu scopul de a modela viața copiilor care participă”, se arată într-un comunicat de presă.
Regatul Unit a pierdut în 50 de ani jumătate dintre speciile de animale și plante
Proiectul este derulat de organizația caritabilă Art Fund din Regat, în parteneriat cu World Wide Fund for Nature (WWF), Royal Society for the Protection of Birds, National Trust și English Heritage.
„The Wild Escape” a fost inițiat după ce raportul Biodiversity Trends Explorer a fost publicat de Natural History Museum. Acesta arată că Marea Britanie a pierdut aproximativ 47% din speciile de animale și de plante, începând cu anii 1970, în urma intervenției umane în teritoriu. Muzeul este de asemenea parte din proiect.
Raportul a concluzionat că un sfert din mamiferele din Anglia și aproximativ o cincime din plantele din Marea Britanie sunt amenințate cu dispariția. O treime din speciile de polenizatori din Marea Britanie sunt în declin.
Potrivit unui raport al Environmental Agency, publicat în iulie 2022, Anglia este una dintre țările cel mai lipsite de natură din lume.
Foto: „A self-portrait in Venus, through a two-fold screen”, de FKA twigs. Membrii colectivului în proiect: Jordan Hemingway, Afra Zamara, Tilda Mace și Louis Souvestre. Lucrarea e inspirată de „The Rokeby Venus”, de Diego Velázquez (1599–1660), de la National Gallery și de „Two-fold Screen”, de Shibata Zeshin (1807-91), din Khalili Collections. © The FKA Factory /Art Fund