Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Telescopul Spațial James Webb, cel mai performant din toate timpurile, va fi lansat în decembrie

Telescopul Spațial James Webb, cel mai performant din toate timpurile, va fi lansat în decembrie

Telescopul Spațial James Webb (JWST), succesorul lui Hubble, a fost finalizat, urmează să fie transportat în Guyana Franceză, de unde este programat să fie lansat la jumătatea lunii decembrie.

Cu un cost de producție de 10 miliarde de dolari, JWST reprezintă o colaborare între SUA, Europa și Canada. Agențiile spațiale din aceste teritorii au anunțat data lansării.

Telescopul, construit timp de un deceniu la baza Northrop Grumman din California, va decola, cu racheta Ariane 5 a European Space Agency, pe 18 decembrie.

Din California, el trebuie să ajungă, pe mare, în Guyana Franceză, trecând prin Canalul Panama. Informațiile legat de această călătorie sunt clasificate, pentru a nu atrage atenția piraților.

Odată ajuns la destinație, el va fi supus mai multor verificări, va fi alimentat și montat pe Ariane 5.

Proiect a cărui dezvoltare a început cu mai mult de 25 de ani în urmă, JWST are dimensiunea unui teren de tenis, astfel că va trebui „împăturit” pentru a se încadra canerajului rachetei. După ce va ajunge în spațiu, totul va trebui desfășurat. Acest proces va dura aproximativ două săptămâni.

JWST va putea să facă lucruri pe care niciun alt telescop nu le-a putut face până acum. El va putea vedea mai adânc în cosmos. Este sperat să detecteze unele dintre primele stele și galaxii care strălucesc, obiecte depărtate a căror lumină a ajuns pe Pământ în mai mult de 13 miliarde de ani.

Experții care au lucrat la acest proiect spun că va fi cel mai puternic și complex telescop lansat vreodată și că va face ca înțelegerea universului să avanseze.

Credit foto: NASA/Chris Gunn

Mai multe detalii, pe jwst.nasa.gov.