
Teoria evoluției Homo sapiens, sub semnul întrebării
Cea mai veche prezență a omului într-o pădure a fost descoperită din Coasta de Fildeș (Côte d’Ivoire), datând de 150.000 de ani, potrivit unui studiu recent publicat în revista Nature.
Anterior, fusese înregistrată pe continentul african prezența Homo sapiens ca datând de 18.000 de ani, iar descoperirea de unelte în pădurile tropicale pune sub semnul întrebării dacă acesta are o singură origine în câmpiile africane.
La începutul anilor 1980, o expediție științifică a Uniunii Sovietice în Coasta de Fildeș a înregistrat succes într-o misiune ce părea imposibilă. Au fost găsite rămășițe umane în plină pădure tropicală: unelte din piatră cioplite de Homo sapiens în urmă cu mii de ani. Tehnologia de atunci nu a putut determina perioada exactă. După ani, locul săpăturilor a fost uitat, iar obiectele găsite au fost pierdute în timpul celui de-al doilea război civil, în 2011, din Coasta de Fildeș.
În 2020, o altă echipă condusă de unul dintre cercetătorii care au făcut descoperirea inițială a relocalizat situl – la 20 km de orașul Abiyán – și a reînceput săpăturile. De data aceasta a fost posibilă datarea precisă a zonei și uneltele, iar cele mai vechi dintre acestea au o vechime de 150.000 de ani. Este o descoperire impresionantă, deoarece, până acum, cea mai veche prezență a speciei umane în zonele împădurite din Africa era considerată având 18.000 de ani.
Tehnici noi de datare, noi dovezi
Noile informații pun sub semnul întrebării teoria clasică privind evoluția Homo sapiens. Aceasta susține că primii exponenți ai speciei au apărut în urmă cu 300.000 de ani, probabil în savană, pentru că cele mai vechi fosile au fost găsite în astfel de zone din estul Africii. Acea populație s-a extins în continent și a ajuns apoi în Asia și Europa. Până recent, era crezut că pădurile tropicale au acționat drept barieră naturală și nu au fost luate în considerare privind expansiunea.
„În ultimii ani, datorită noilor date genetice și arheologice, ne-am dat seama că acest punct de vedere este fals, iar studiul nostru este o nouă dovadă în acest sens”, explică paleoantropologul Eslem Ben Arous, cercetătoare la Centrul Național pentru Evoluția Omului din Burgos și prim autor al studiului publicat miercurea în Nature.
Ben Arous este expertă în două tehnici noi de datare a cristalelor de cuarț din sedimente, care au fost aplicate la două straturi de sol din situl ivorian. Rezultatele echipei de cercetare arată că una dintre ele indică prezență umană continuă de acum 150.000 de ani și până acum 50.000 de ani. Cel mai recent interval arată o prezență Homo sapiens între 20.000 și 12.000 de ani în urmă. Analiza polenului și a altor compuși arată că această zonă din Coasta de Fildeș era acoperită de păduri tropicale.
Rezultă de asemenea că acestea au fost primele păduri din lume populate, deși până acum era considerat că cea mai veche prezență sapiens în păduri tropicale a fost în Asia, în urmă cu aproximativ 70.000 de ani.
Concluzia principală a studiului este aceea că specia noastră nu are un singur leagăn, ci a existat o evoluție paralelă a unor grupuri diferite în medii diferite, inclusiv în pădurile tropicale.