Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Ținutul Buzăului, desemnat Geoparc Internațional UNESCO, va fi reevaluat la fiecare patru ani
tinutul buzaului

Ținutul Buzăului, desemnat Geoparc Internațional UNESCO, va fi reevaluat la fiecare patru ani

Ținutul Buzăului, desemnat Geoparc Internațional UNESCO, va fi reevaluat la fiecare patru ani de specialiști pentru a fi revalidat, în funcție de progresul înregistrat în ceea ce privește dezvoltarea comunităților.

Recunoscut drept teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală, Ținutul Buzăului este al doilea geoparc din România inclus în Rețeaua Globală a Geoparcurilor, după Țara Hațegului.

Acest nou statut, pentru care Asociația Ținutul Buzăului a aplicat în toamna anului 2020, atestă că teritoriul este unul în care se depun eforturi pentru dezvoltarea educațională, economică și socio-culturală a comunităților, în consens cu protejarea și dezvoltarea mediului.

Rețeaua Globală a Geoparcurilor cuprinde acum 177 de areale din mai mult de 45 de țări.

Ținutul Buzăului, locuit de aproximativ 43.000 de oameni

Ținutul Buzăului este un teritoriu de dezvoltare sustenabilă care se găsește în zona de curbură a Carpaților, la tranziția dintre dealuri și munți.

Este un teritoriu complet rural care se întinde pe o suprafață de aproximativ 1.036 kmp și care coincide cu limitele administrative a 18 comune. Ținutul este locuit de circa 43.000 de munteni, cu o tradiție a locuirii care se întinde cel puțin până în epoca bronzului, potrivit informațiilor publicate pe site-ul proiectului.

Focurile vii, vulcanii noroioși, cenușa pietrificată a unor vulcani care au erupt acum mai bine de 10 milioane de ani, trovanții de la Ulmet, masivele de sare, chihlimbarul roșu de la Colți și așezările rupestre sunt atracțiile zonei.

Ținutul Buzăului va beneficia acum și de promovarea UNESCO, iar noul statut va atrage turiști și va stimula crearea de locuri de muncă.

Statutul trebuie menținut prin protejarea obiectivelor. Teritoriul va fi reevaluat la fiecare patru ani de specialiști internaționali, pentru a fi revalidat. Va fi avut în vedere progresul în dezvoltarea comunităților.

Credit foto: tinutulbuzaului.org