Dealurile cu scoici fosile din Sălaj
Știați că… pentru a vedea scoici nu trebuie neapărat să mergeți la mare, ci le puteți găsi și pe dealurile din județul Sălaj?
Meleagurile sălăjene, mai puțin cunoscute și din cauza lipsei promovării, uimesc prin diversitatea peisajului și a obiectivelor turistice, prin geomorfologie, dar și din punct de vedere etno-cultural, botanic și paleontologic.
Rezervația geologico-peisagistică Pietrele „Moșul și Baba”
În nordul județului Sălaj, în apropiere de satul Someș-Guruslău, la altitudinea de 400 de metri se află rezervația Pietrele „Moșul și Baba”, reprezentată de ansamblul format din două stânci de dimensiuni diferite amplasate una la un metru de cealaltă, fiind catalogate ca monumente ale naturii. Ele mai sunt denumite generic și „Calcare de Cuciulat”, la forma lor actuală contribuind multiplele procese de eroziune survenite de-a lungul timpului. Numele provine de la peștera Cuciulat, peșteră deschisă în cariera de calcar, unde în anul 1979 au fost descoperite câteva picturi rupestre aparținând Paleoliticului superior.
Din păcate, intrarea în peșteră a fost blocată din cauza prăbușirii frontului carierei, în prezent nemaicunoscându-se starea acestor vestigii lăsate de înaintașii noștri.
Fragmente fosile de scoici marine și gasteropode
Pe lângă nenumăratele obiective turistice ce pot fi admirate în Sălaj se numără și rămășițele litorale ale diferitelor specii marine.
Întregul teritoriu al județului, fie că vorbim de malurile Someșului, fie de culmile sinuoase ale rezervației, este încărcat de rămășițe ale erei Eocen Superior – Oligocen.
În perioadele de secetă se dezvăluie și mai mult privirii diversele specii de fosile: valve de scoici marine din specia Ostrea (strămoși ai midiilor și stridiilor zilelor noastre), Corbula Gallica, Gryphaea eszterhazy, corali Syringophora, gasteropode marine (melci).
Marea Sarmatică sau Marea Paratethys
Acești strămoși sunt mărturie a existenței pe aceste meleaguri, în urmă cu mai bine de 50 de milioane de ani, a unei întinse mări.
Marea Sarmatică sau Paratethys a fost o mare continentală închisă care a apărut în urma ridicării lanțului montan Alpino-Carpato-Himalayan. Aceasta s-a format ca urmare a fragmentării Oceanului Tethys, al cărui ultim vestigiu de astăzi este zona mediteraneană.