Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un fragment din cel mai vechi calendar mayaş, descoperit într-o piramidă din Guatemala
Calendar mayaş

Un fragment din cel mai vechi calendar mayaş, descoperit într-o piramidă din Guatemala

Un fragment din cel mai vechi calendar mayaş cunoscut până în prezent a fost descoperit într-o piramidă din San Bartolo, un complex arheologic complex din nordul Guatemalei, informează Smithsonian Magazine.

Calendarul ar fi fost creat între anii 300 şi 200 î. e. n. şi astfel ar fi cel mai vechi descoperit de până în prezent.

Situl arheologic a fost descoperit în 2001, în junglă, de către o echipă de arheologi condusă de William Saturno.

Locul a fost numit „Las Pinturas” (picturile, n.r.), datorită culorilor vii de pe pereţii descoperiţi. De altfel, experţi au afirmat că pereţii semănau destul de mult cu cei din Pompei.

Mayaşii clădeau pe construcţii anterioare, iar Las Pinturas avea o înălţime de 30 de metri.

Cele mai noi picturi din interiorul clădirii datează aproximativ din anul 100 Înaintea Erei Noastre. După peste două decenii, experţii au descoperit aici o glifă cu cifra şapte şi ilustraţia unei căprioare. Aceasta este o zi din calendarul mayaş, cu 260 de zile.

Ilustraţia care atestă existenţa acestui calendar încape într-o mână şi este creată pe un material cu textura ipsosului.

Căprioarele sunt intens ilustrate în arta mayaşă. La modul practic, în acea vreme erau sursă de hrană şi blană, pentru îmbrăcăminte. De altfel, în cultura maya, animalele aveau simboluri în ceremonii religioase.