Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Un neobișnuit corp ceresc, descoperit în Calea Lactee
calea lactee icrar

Un neobișnuit corp ceresc, descoperit în Calea Lactee

Cercetătorii australieni au anunțat că au descoperit în Calea Lactee un obiect neobișnuit care se învârte și susțin că nu seamănă cu nimic din ce au mai văzut.

Obiectul – observat inițial de un student – emite o imensă energie radio timp de 1 minut la fiecare 18 minute.

Obiectele care pulsează energie in Univers sunt deseori documentate, scrie BBC, însă oamenii de știință spun că ceva care activează timp de un minut este foarte neobișnuit. Echipa continuă să cerceteze.

Tyrone O’Doherty, student la Curtin University, a fost primul care a văzut obiectul dintr-o regiune din vestul Australiei cunoscută ca Murchison Widefield Array, folosind un telescop și o nouă tehnică pe care el a dezvoltat-o.

O’Doherty face parte din echipa condusă de dr. Natasha Hurley-Walker, astrofizician la International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR) de la Curtin University.

Descoperire stranie

„În timpul observațiilor noastre, a apărut și dispărut pe parcursul câtorva ore”, a spus Hurley-Walker, potrivit unui comunicat emis de ICRAR citat de BBC. „A fost complet neașteptat. A fost puțin straniu pentru un astronom, pentru că nu este nimic cunoscut pe cer care face asta”.

Obiectele care „pornesc” și „se opresc” în Univers nu sunt noi pentru astronomi, ei le numesc „tranzitorii”. Însă un obiect care activează timp de un minut întreg este „cu adevărat ciudat”, a completat dr. Gemma Anderson, astrofizician la ICRAR-Curtin.

ICRAR a adăugat că, după ce au fost analizate date colectate pe parcursul multor ani, echipa a putut să stabilească faptul că obiectul se află la circa 4.000 de ani lumină de Pământ, este incredibil de strălucitor și are un câmp magnetic extrem de puternic.

Una dintre teoriile privind caracteristicile obiectului este că e vorba despre o pitică albă, termen folosit pentru rămășițele unei stele. Oricum, descoperirea rămâne învăluită în mister.

Foto: Calea Lactee; poziția în care se află obiectul tranzitoriu – marcată cu o stea. Credit: ICRAR – Curtin