Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Aproximativ 2.200 de specii și ecosisteme, pe cale de dispariție în Australia
waratah, australia

Aproximativ 2.200 de specii și ecosisteme, pe cale de dispariție în Australia

Douăzeci de plante și animale, inclusiv un tip de waratah, au fost adăugate pe lista australiană a florei şi faunei sălbatice în pericol, ceea ce ridică numărul total al speciilor și ecosistemelor pe cale de dispariție la aproximativ 2.250.

Aceste noi includeri vin în contextul în care guvernul se confruntă cu o luptă pentru adoptarea în Senat a legislației privind un nou organism național de supraveghere a mediului și se află sub presiunea Verzilor și a Coaliției cu privire la întârzierile unui pachet mai amplu de reforme ale legislației de mediu a țării.

Cele 15 plante, două șopârle, un șarpe de mare, un rac și un pește, recunoscute ca fiind amenințate cu dispariția, includ şopârla gecko cu coadă în formă de frunză din New England (cunoscut și sub numele de gecko cu coadă în formă de frunză din Moritz), gecko cu coadă în formă de frunză și waratah din Gibraltar Range (Telopea aspera), o specie populară de arbust cu flori.

Telopea aspera, cunoscută drept Waratah din Gibraltar Range, inclusă pe lista speciilor pe cale de dispariție, este diferită, dar asemănătoare ca aspect cu mai cunoscuta waratah din New South Wales (Telopea speciosissima), care este emblema florală a statului respectiv.

Buruienile invazive și dăunătorii, cele mai mari ameninţări

O comunitate ecologică – comunitatea ecologică complexă King Island scrub – a fost, de asemenea, adăugată pe listă, ceea ce înseamnă un total de 21 de noi adăugiri și aduce lista totală la 2.245.

Ministrul Mediului și Apei, Tanya Plibersek, a declarat că cele mai mari amenințări la adresa speciilor nou listate sunt buruienile invazive și dăunătorii, cum ar fi pisicile sălbatice și porcii, precum și efectele continue ale incendiilor din vară.

„Este greu de imaginat că waratah-ul din Gibraltar Range – un simbol al națiunii noastre – este amenințat în Australia de boli și prădători”, a spus ea.

Aceste adăugiri au loc la o lună după ce alte 13 plante și animale au fost adăugate pe listă, ceea ce a dus la reînnoirea apelurilor adresate guvernului federal de a revizui rapid legile țării privind natura.

Fundația australiană pentru conservare a declarat la momentul respectiv că extinderea listei speciilor amenințate arată că legile naționale privind natura sunt „neputincioase pentru a opri distrugerea intenționată a plantelor și animalelor australiene”.

Oamenii de știință au estimat că este nevoie de aproximativ 2 miliarde de dolari pe an pentru a recupera plantele, animalele și comunitățile ecologice amenințate din Australia.

Foto credit: Gibraltar Range National Park, „Gibraltar Range Waratah (Telopea aspera)”