Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Veneţia se scufundă într-un ritm mai rapid decât cel estimat, arată o scrisoare transmisă premierului italian, înainte de summitul pe teme de mediu

Veneţia se scufundă într-un ritm mai rapid decât cel estimat, arată o scrisoare transmisă premierului italian, înainte de summitul pe teme de mediu

Veneţia riscă să se scufunde mai repede decât era estimat iniţial, arată o scrisoare transmisă prim-ministrului italian înainte de summitul ONU pe teme climatice, care începe duminică.

De altfel, arată artnet.com, scrisoarea, semnată de Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti (ISVLA), face un apel la liderii mondiali să salveze oraşul, în contextul crizei climatice şi arată că oraşul care face parte din patrimoniul UNESCO este într-o situaţie vulnerabilă.

“Deja există dezastre produse de oameni şi de mediu, în contextul schimbărilor climatice, iar ele vor creşte exponenţial, dacă fenomenul încălzirii globale nu este controlat”, precizează documentul. “Prin comparaţie, problema dispariţiei Veneţiei sau a altor locuri a căror istorie şi frumuseţe sunt luate de bune poate fi ceva ce ar preocupa elita. ISVLA crede că nu este cazul să facem asemenea alegeri. Vieţile umane sunt prioritatea zero, dar frumuseţea, istoria şi cultura sunt, de asemenea indispensabile şi trebuie salvate, dacă este posibil”, mai adaugă semnatarii.

Potrivit documentului făcut public, multe din structurile arhitecturale din oraşul italian sunt în pericol de prăbuşire şi este nevoie de un plan clar pentru a le proteja.

Locuitorii şi iubitorii oraşului au semnalat de multe ori, în decursul anilor, pericolul pe care îl prezintă, pentru Veneţia grupurile foarte mari de turişti şi navele de croazieră care se apropie de malurile sale.

Astfel, spun experţii, oraşul cunoscut şi ca “La Serenissima” ar putea deveni un exemplu de practici corecte din punct de vedere climatic.