Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Via Danubiana – Un nou traseu ecoturistic 
via danubiana 1

Via Danubiana – Un nou traseu ecoturistic 

Via Danubiana, traseu ecoturistic de explorare a patrimoniului natural, cultural și istoric al județelor românești mărginite de fluviu, a fost lansat în județul Giurgiu, unde se întinde pe aproximativ 100 kilometri.

Săptămâna aceasta, Asociația MaiMultVerde a montat prima bornă pe traseul ecoturistic Via Danubiana. Pe segmentul Vedea-Malu, au fost descoperite două plaje sălbatice cu nisip fin, iar în comuna Găujani se află de acum și primul panou informativ al traseului.

via danubiana

Via Danubiana Giurgiu

Cei aproximativ 100 de kilometri din tronsonul cartați în Giurgiu pot fi parcurși la pas sau cu bicicleta, cu ajutorul unui track GPS disponibil pe site-ul proiectului, viadanubiana.ro, și al bornelor ce urmează să fie amplasate pe traseu și care vor lega într-o singură cărare diguri, păduri, sate, orașe și câmpuri de pe marginea Dunării.

„Este o zonă cu o frumusețe naturală nealterată, de aceea nu ne propunem să schimbăm nimic, ci doar încercăm, prin interveneții minim-invazive, să scoatem în evidență acest traseu din județul Giurgiu unde am identificat o serie de puncte de interes pentru turiștii iubitori de natură. Sperăm ca tot mai multe persoane să străbată tronsonul cartat de noi în «Ghidul călătorului pe Via Danubiana», iar comunitatea locală să se implice în dezvoltarea unor activități specifice locului – organizare de tururi ghidate, oferte de cazare și masă, degustări de produse locale, ateliere meșteșugărești”, spune Loredana Pană, manager proiect Via Danubiana.

borna via danubiana

Prima bornă pe Via Danubiana

Asociația face apel către toți cei interesați de dezvoltarea traseului Via Danubiana și în celelalte județe pe care Dunărea le străbate în țara noastră să susțină inițiativa care presupune documentarea în teren a noi tronsoane, mapare și amenajare prin intervenții minim-invazive (borne kilometrice, signalistică) și prin realizarea unui „Ghid al călătorului” pentru fiecare județ dunărean.

Dunărea adăposteşte o mare diversitate de specii și habitate rare şi periclitate. Fluviul traversează în România 12 județe și 11 arii protejate: trei cu suprafeţe mari, localizate în trei sectoare diferite ale Dunării, dar şi o serie de parcuri naturale şi naţionale care se găsesc pe teritoriul judeţelor limitrofe Dunării, potrivit MaiMultVerde.
Astfel, tronsonul românesc al Dunării traversează 11 din principalele 28 de arii protejate existente în țară (63,4% din suprafaţă): 68 din cele 273 de situri de importanţă comunitară, 60 din cele 108 arii de protecţie specială pentru păsări şi 162 de rezervaţii ştiinţifice şi monumente naturale.

În urmă cu un an, Asociația MaiMultVerde iniția Ecoruta Dunăreană, primul traseu ecoturistic de natură și agrement din județul Giurgiu, între localitățile Slobozia, Oinacu, Giurgiu, Gostinu și Prundu.

Credit foto: Larisa Baltă/ MaiMultVerde