Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Activistă iraniană încarcerată, laureată a premiului Nobel pentru Pace
nobel,prize,medal,standing,on,a,platform.,red,and,black

Activistă iraniană încarcerată, laureată a premiului Nobel pentru Pace

Comitetul norvegian al Nobel a decis să atribuie premiul Nobel pentru Pace pe 2023 activistei Narges Mohammadi, care este în prezent încarcerată, pentru lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran și pentru promovarea drepturilor omului și a libertății pentru toți.

Lupta ei curajoasă a avut costuri personale enorme. În total, regimul a arestat-o de 13 ori, a condamnat-o de cinci ori la un total de 31 de ani de închisoare și 154 de lovituri de bici, potrivit Comitetului.

În septembrie 2022, o tânără femeie kurdă, Mahsa Jina Amini, a fost ucisă în timp ce se afla în custodia poliției iraniene pentru morală. Uciderea ei a declanșat cele mai mari demonstrații politice împotriva regimului teocratic iranian de la venirea acestuia la putere în 1979. Sub sloganul „Femeie – Viață – Libertate”, sute de mii de iranieni au luat parte la proteste pașnice împotriva brutalității și opresiunii autorităților asupra femeilor. Regimul a reprimat dur protestele: mai mult de 500 de demonstranți au fost uciși. Mii de oameni au fost răniți, inclusiv mulți dintre ei au fost orbiți de gloanțele de cauciuc trase de poliție. Cel puțin 20.000 de persoane au fost arestate și ținute în custodia regimului.

Motto-ul adoptat de demonstranți – „Femeie – Viață – Libertate” – exprimă în mod adecvat dedicarea și munca lui Narges Mohammadi, acum în vârstă de 51 de ani.

Femeie – Ea luptă pentru femei împotriva discriminării și opresiunii sistematice.

Viața – Susține lupta femeilor pentru dreptul de a trăi o viață deplină și demnă. Această luptă în Iran a fost întâmpinată cu persecuții, închisoare, tortură și chiar cu moartea.

Libertate – Ea luptă pentru libertatea de exprimare și dreptul la independență, precum și împotriva normelor care impun femeilor să nu fie văzute și să își acopere corpul. Revendicările de libertate exprimate de demonstranți nu se aplică doar femeilor, ci întregii populații.

Comitetul a transmis că speră ca Narges Mohammadi, vicepreședintă a Defenders of Human Rights Center (DHRC), să fie eliberată până în luna decembrie, când vor fi acordate medaliile Nobel.

Premiul Nobel pentru Pace – trivia

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat, până în 2022 inclusiv, unui număr de 140 laureați, dintre care 18 femei. A fost de 33 de ori împărțit între mai mulți laureați.

Un singur laureat al Nobelului pentru Pace a refuzat premiul – politicianul vietnamez Le Duc Tho. În 1973, el a fost ales împreună cu secretarul de stat american Henry Kissinger, pentru negocierile privind acordul de pace. Le Duc Tho a spus că nu era în poziția de a accepta premiul, din cauza situației din Vietnam. Conflictul Vietnam (1959 – 1975) a avut loc între Republica Democrată Vietnam (nord) și Republica Vietnam susținută de Statele Unite (sud). Sudul și forțele americane au fost învinse în războiul încheiat cu unificarea Vietnamului sub guvernul comunist din nord.

Cel mai tânăr laureat al Nobelului pentru Pace este Malala Yousafzai, care avea 17 ani în 2014, când a primit distincția, iar cel mai vârstnic, Joseph Rotblat, în vârstă de 87 de ani în 1995, când a fost premiat.

Nominalizarea pentru Premiul Nobel pentru Pace poate fi făcută de orice persoană care îndeplinește criteriile Comitetului. O scrisoare de invitație nu este necesară. Numele nominalizaților și alte informații despre selecție pot fi dezvăluite numai după 50 de ani.

Anul trecut, distincția a fost acordată activistului belarus pentru drepturile omului Ales Bialiatski, organizației ruse pentru drepturile omului Memorial și organizației ucrainene pentru drepturile omului Center for Civil Liberties.