Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Aproximativ 200 de biserici fortificate din Transilvania, fotografiate din zbor
ionut macri the king s house viscri

Aproximativ 200 de biserici fortificate din Transilvania, fotografiate din zbor

Aproximativ 200 de biserici fortificate din Transilvania fotografiate din zbor – parte dintr-un proiect de a imortaliza toate bisericile fortificate din satele săsești și secuiești din regiune – sunt prezentate într-o expoziție a lui Ionuț Macri la Casa Viscri a regelui Charles III.

„Din zbor. 180 de biserici fortificate săsești din Transilvania”, seria de fotografii aeriene realizate de Ionuț Macri începând din anul 2016, este expusă până la finalul lunii octombrie.

Proiectul a luat naștere în urma unei călătorii de documentare pe care Macri a făcut-o alături de ilustratorul și autorul Radu Oltean, pentru cartea acestuia „Cetăți, castele și alte fortificații din România”.

„Am văzut atunci ce potențial are acest tip de fotografie. Când stai lângă o biserică fortificată, la poale, nu vezi mai nimic și poți doar să presupui cum este, dar, pe măsură ce ridici drona, imaginea înflorește și începi să vezi cu adevărat întregul ansamblu. Eu, ca fotograf, mă bucur de ce am în fața ochilor, însă specialiștii pot să cuprindă dintr-o privire multe lucruri: amplasare strategică, etape de construire, materiale, epoci”, spune Ionuț Macri.

Printre cele 180 de fotografii expuse, vizitatorii vor recunoaște biserici fortificate emblematice, precum cele din Biertan, Viscri și Hărman, dar vor avea ocazia să descopere și monumente mai puțin cunoscute, aproape uitate, cum sunt cele din Măgheruș, Ormeniș și Seliștat.

ionut macri the king s house viscri 02

Fotografii de Ionuț Macri la The King’s House Viscri

Biserici fortificate devenite ruine

Proiectul lui Ionuț Macri continuă cu dorința de a surprinde, în fotografii aeriene, toate bisericile fortificate din satele săsești și secuiești din Transilvania. Fotografierea acestor monumente istorice oferă o perspectivă inedită asupra unui patrimoniu bogat și divers, reflectând moștenirea culturală a acestei zone. „Ce înseamnă toate? Răspunsurile diferă și încă mă documentez pentru a-l găsi pe cel mai apropiat de adevăr. Știu doar că sașii au întemeiat sau colonizat peste 500 de sate în Transilvania, din care mai bine de 200 au fost întărite, iar satele secuiești păstrează în jur de 30 de asemenea monumente”, explică Ionuț Macri.

Multe dintre bisericile fortificate din Transilvania au ajuns astăzi ruine, din cauza abandonului, după ce comunitățile care le întrețineau au dispărut. Altele sunt în pericol de a se prăbuși dacă nu vor fi restaurate în curând. Totuși, există și biserici-cetate care au fost deja restaurate, iar pentru unele lucrările de renovare sunt încă în desfășurare. Deși, după 1990, se credea că aceste monumente vor fi complet pierdute, ele dăinuie, iar cu sprijin și implicare pot rămâne mărturii vii ale istoriei pentru generațiile viitoare.

În completarea acestui demers fotografic, vizitatorii Casei regelui Charles III din Viscri pot descoperi detalii și despre inițiativa „Ambulanța pentru Monumente”, un proiect lansat în 2016 cu scopul de a salva numeroasele clădiri de patrimoniu aflate în pericol în România. Printr-o rețea de organizații locale, intervențiile de urgență sunt realizate de voluntari – experți, studenți și meșteri – cu sprijinul comunităților și autorităților locale. Fiecare echipă regională folosește un kit mobil complet echipat, pregătit să intervină rapid. Proiectul beneficiază de sprijinul continuu al The King’s Foundation (în trecut The Prince’s Foundation), organizație fondată și prezidată de Majestatea Sa Regele Charles III.

De la deschiderea sa pentru public, în vara anului 2022, The King’s House a primit mai mult de 72.000 de turiști români și străini. Cea mai mare parte a profitului generat este redirecționată către comunitatea locală, contribuind la susținerea acesteia și la protejarea patrimoniului.

Despre The King’s House Viscri

Întrucât turiștii care vizitează Viscri (județul Brașov) au fost întotdeauna dornici să vadă și să afle cât mai multe despre legătura pe care suveranul britanic o are cu satul, The King’s Foundation a decis în 2021 să transforme casa din Viscri într-una deschisă publicului, care vorbește despre pasiunea acestuia pentru arhitectura tradițională, agricultura durabilă, protejarea biodiversității și a valoroasei moșteniri culturale românești.

Casa din Viscri a regelui este deschisă pentru vizitare în fiecare an, în perioada aprilie – octombrie.

Despre Ionuț Macri

Ionuț Macri este specializat în imagini comerciale high-end pentru zeci de branduri, cu lucrări publicate în întreaga lume – și pasionat de lumină în toate formele ei. Și-a început cariera în studenție, cu fotografii de natură și peisaje urbane.

ionut macri the king s house viscri 01

Ionuț Macri

După câțiva ani, în 1997, și-a deschis primul studio foto și de atunci face fotografie publicitară. În prezent, Ionuț Macri conduce una dintre cele mai importante companii din industrie, fiind inclus de prestigioasa Lurzer’s Archive printre cei mai buni 200 de fotografi de publicitate din lume, în 2010-2011, 2016-2017, 2018-2019, și printre cei mai buni 200 de artiști digitali din lume în 2013-2014, 2017-2018, 2020-2021, 2022-2023 și 2024-2025.

Credit foto: Ionuț Macri