Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Arheologii norvegieni au descoperit una dintre cele mai mari case vikinge din Scandinavia
oversikt langhus. illustrasjon lars gustaven

Arheologii norvegieni au descoperit una dintre cele mai mari case vikinge din Scandinavia

Arheologii norvegieni au descoperit mai multe case vikinge din Epoca Fierului, potrivit Norwegian Institute for Cultural Heritage Research, scrie artnews.com.

Descoperirea a fost făcută de o echipă care lucra la un proiect menit să cartografieze prezența vikingilor în Gjellestad, un sat considerat a fi un loc de mare importanță în timpul Epocii Fierului, care a durat aproximativ din 1200 î.e.n. până la 600 î.e.n.

Cinci case identificate în apropiere de Gjellestad

„Descoperirea acestor case lungi confirmă faptul că Gjellestad a fost un loc central la finalul Epocii Fierului”, a spus Lars Gustavsen, doctorand care a ajutat la acest proiect.

Dintre cele cinci case identificate cu ajutorul radarului de pătrundere a solului, cea mai mare măsoară 60 de metri, ceea ce o face una dintre cele mai lungi case cunoscute din Scandinavia. O casă tipică din Epoca Fierului se crede că măsura circa 20 de metri lungime.

Mărimea unei case lungi corespunde cu bogăția și influența proprietarului său, ceea ce demonstrează în continuare că acest sit a fost unul de mare importanță. Cine ocupa cu exactitate această locuință urmează să fie confirmat.

Pe același loc au fost găsite mai multe movile funerare, alături de o navă care a fost descoperită în 2018.

Denumită Gjellestad, nava maritimă a fost plasată intenționat sub acel câmp, într-o practică cunoscută sub numele de înmormântare de navă, care era rezervată celor mai importanți nobili din societatea vikingă.

Guvernul norvegian a alocat fonduri de 1,5 milioane de dolari pentru excavarea rapidă a navei, deoarece este unul dintre puținele exemple supraviețuitoare ale practicii și se degradează în prezent rapid, din cauza unei infestări fungice. Cu această investiție, echipa speră să descopere o mulțime de informații despre eșaloanele superioare ale societății vikinge din Epoca Fierului.

Foto credit: Norwegian Institute for Cultural Heritage Research