Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Artiști contemporani, în memoria victimelor regimului comunist din România
ecleraj, epilog

Artiști contemporani, în memoria victimelor regimului comunist din România

Expoziția „ Ecleraj”, creată de cinci artiști vizuali contemporani români – Andrei Bălan, Teodor Zaica, Mircea Hristescu, Maria Ionescu și Cătălin Maier -, își propune să aducă în prim-plan memoria celor care au suferit în timpul regimului comunist din România.

Va fi vernisată în 14 decembrie, ora 13:00, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, unde poate fi vizitată până în aprilie 2025.

Expun artiștii Andrei Bălan, Teodor Zaica, Mircea Hristescu, Silvia Radu, Maria Ionescu, Florin Constantin, Cătălin Maier, Irina Hasnaș Hubbard, Ion Ciobanu și Cezar Baciu.

Titlul are atât o notă de iluminare fizică, dar și o dimensiune spirituală și simbolică. Într-o interpretare mai amplă, „ecleraj” nu se limitează la simpla punere în lumină a unor aspecte, ci invită la un proces de dezvăluire și conștientizare profundă, un fel de „iluminare” spirituală. Această abordare de „atelier”, cum o numesc artiștii, explorează teme dureroase, dar necesare, cum ar fi suferința mântuitoare. Prin acest proces de „iluminare” artistică, expoziția dorește să restituie adevărul despre acea perioadă întunecată a istoriei, încărcată de represiune și tăcere.

Acest demers artistic are loc după 35 de ani de la căderea Cortinei de Fier, eveniment crucial care a marcat începutul eliberării de regimurile totalitare din Europa de Est. Memoria victimelor comunismului este însă, într-o mare măsură, nepăstrată în spațiul public, din cauza lipsei de recunoaștere și prezentare oficială de către autorități.

Expoziția este, astfel, o invitație la introspecție și la recunoașterea suferinței îndurate de generațiile trecute. Artiștii își doresc ca acest „ecleraj” să fie un punct de pornire pentru o dezbatere mai amplă și o reconciliere cu istoria, prin intermediul artei și al memoriei vizuale.

Vernisajul va fi urmat de conferința „Epilog ’89 la 35 de ani de la Revoluție”.