Artiști stradali dau în judecată un celebru brand de îmbrăcăminte
Importanți artiști stradali au dat în judecată brandul de îmbrăcăminte Guess, acuzându-l că le-a furat creația pentru o colecție inspirată de graffiti. Compania nu este pentru prima dată acuzată că a furat proprietatea intelectuală a unor artiști. În 2019, Banksy a fost cel care a reclamat-o.
Procesul a fost deschis de artistul stradal danez Patrick Griffin în Districtul Central din California, potrivit Hyperallergic. Sean, fratele lui Griffin, a făcut tag-uri sub numele Nekst și a obținut o atenție deosebită în partea undergroundul newyorkez. Houston Press l-a numit „cel mai de succes artist din Houston de care majoritatea celor din afara lumii graffiti nu au auzit vreodată”. A murit în 2012.
Acuzația adusă este că Guess a folosit atât tag-ul lui Sean Griffin, cât și al unui alt artist stradal, Robin Ronn, care a semnat lucrările ca „Bates”. Pe obiectele vestimentare, tag-urile sunt intercalate cu simboluri precum casete, semne de circulație, graffiti și, bineînțeles, o versiune pictată cu spray a logo-ului Guess.
Produsele, retrase de la vânzare
Macy’s, unul dintre vânzătorii hainelor inspirate de graffiti și citat în proces, a retras produsul de pe site-ul său, deși linia este încă disponibilă pe Amazon.com, iar tricourile în cauză pot fi găsite în continuare online, potrivit Hyperallergic.
„Guess, în mod inexplicabil și fără preaviz, și cu atât mai puțin fără consimțământ, a pus în evidență lucrările [artistului] pe hainele lor, într-un efort transparent de a conferi credibilitate și un aer urban cool hainelor lor, prin folosirea combinației speciale de graffiti și artă stradală a reclamanților”, se arată în plângere.
Jeff Gluck, avocatul artiștilor, a declarat că utilizarea tag-urilor de către Guess a reprezentat „doar reproduceri mecanice, textuale, ale etichetelor reale, ale semnăturilor personale ale artiștilor”.
Banksy, subiect fără voie al unei colecții
Banksy, cel mai cunoscut artist stradal, a acuzat în 2022 brandul Guess că s-a folosit ilegal de lucrările lui și, într-o postare de pe Instagram, care a fost ștearsă între timp, a sugerat mmilioanelor de urmăritori ai săi să fure dintr-un magazin Guess din Londra. „S-au servit de operele mele de artă fără să mă întrebe, cum ar putea fi greșit ca voi să faceți același lucru cu hainele lor?”, se întreba el.
La momentul respectiv, Guess a declarat că acea colecție capsulă Banksy a fost „inspirată de” opera artistului. În realitate, colecția a fost un parteneriat cu o companie numită Brandalised, „a cărei misiune este de a oferi fanilor lui Banksy obiecte de colecție de graffiti la prețuri accesibile”, după cum scrie artnews.com.
„Graffiti-ul lui Banksy a avut o influență fenomenală care rezonează în întreaga cultură populară”, spunea Paul Marciano, Chief Creative Officer al Guess, într-un comunicat de presă. „„Această nouă colecție capsulă cu Brandalised este o modalitate prin care moda își arată recunoștința”.
Brandalised vinde felicitări cu imaginea lucrării „Flower Thrower” a lui Banksy. A încercat și a reușit să convingă Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală că Banksy nu este „proprietarul incontestabil” al operelor sale. Alții au încercat să susțină cazuri similare, însă fără prea mult succes.
Acum, avocatul artiștilor e de părere că acest proces ar putea declanșa acțiuni în rândul comunității artei stradale.
Crediit foto: California Central District Court Filings