Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București vor fi consolidate și restaurate
asezamintele ion ic bratianu, mc

Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București vor fi consolidate și restaurate

Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București vor fi consolidate și restaurate, a anunțat ministrul Culturii, Raluca Turcan, precizând că monumentul istoric se află într-o „stare gravă de degradare”.

Documentația pentru licitarea fazei D.A.L.I. (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) a proiectării lucrărilor de consolidare și restaurare a fost semnată de ministru pentru monumentul care a deservit Serviciul Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României.

Unitatea de Management a Proiectului a publicat în SEAP anunțul de participare pentru contractarea serviciilor de elaborare a D.A.L.I., estimate la 969.514 de lei fără TVA, pentru Așezămintele „Ion. I.C. Brătianu” din București.

Așezămintele „Ion I.C. Brătianu”, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, se află în folosința Bibliotecii Naționale a României, dar au fost funcționale doar până în 2012, moment din care imobilul s-a degradat în ritm accelerat. Respectând dorința fondatorului, clădirea va redată publicului ca bibliotecă, unde vor fi organizate evenimente culturale, expoziții și conferințe, pentru a evidenția valoarea colecțiilor de carte rară, grafică, periodice vechi, fotografii și documente de arhivă esențiale pentru istoria României și a regiunii sud-est europene, a mai spus Turcan.

asezamintele ion ic bratianu, mc 2023

Interior Așezămintele „Ion I.C. Brătianu”, foto: Ministerul Culturii

Investiția este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală, finanțat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.