Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  British Museum, considerat „deplasat” pentru încheierea unui parteneriat cu BP

British Museum, considerat „deplasat” pentru încheierea unui parteneriat cu BP

British Museum este considerat „incredibil de deplasat” de activiștii pentru mediu, după ce a anunțat un parteneriat pe 10 ani în valoare de 50 de milioane de lire sterline cu gigantul BP (cunoscut anterior ca British Petroleum) pentru a contribui la finanțarea celor mai mari lucrări de renovare din istoria sa.

Muzeul a anunțat că această companie energetică va contribui la finanțarea ambițiosului său proiect „masterplan”, o reamenajare estimată la 1 miliard de lire sterline.

Clădirea sa grandioasă, dar cu probleme, din Bloomsbury, în centrul Londrei, va fi modernizată în întregime, culminând cu o nouă prezentare a întregii colecții.

Reprezentanții muzeului au declarat că „amploarea, complexitatea și importanța” acestui proiect, care a fost planificat de ani buni, „înseamnă că va fi unul dintre cele mai importante proiecte de reamenajare culturală întreprinse vreodată”. În plus, au precizat că banii de la BP reprezintă cea mai mare donație făcută vreodată sectorului cultural din Marea Britanie.
Banii vor fi folosiți pentru renovarea arhitecturală a galeriilor din partea de vest a muzeului, care adăpostesc colecții ce includ artefacte din Egiptul, Grecia și Roma antice.

Acordul British Museum cu BP, contestat oficial de activiști

Donația a fost condamnată de activiștii pentru mediu care acuză compania energetică că încearcă să își facă o reputație ecologică.

Chris Garrard, co-director al grupului Culture Unstained, a declarat că acordul este „incredibil de deplasat”, „complet de neiertat” și că va fi contestat în mod oficial de activiști.

„Singurul mod în care poți semna în 2023 un nou contract de sponsorizare cu o companie de combustibili fosili care distruge planeta este să îți ascunzi capul în nisip, să pretinzi că nu există criza climatică și să ignori respingerea aproape completă a finanțării combustibililor fosili de către sectorul cultural în ultimii ani”, a spus el.

De mai mulți ani, muzeul a fost scena unor proteste zgomotoase, iar acest lucru pare să continue.

Grupul activist BP or Not BP? a transmis pe platforma X: „Nu poți să te asociezi cu un mare poluator în 2023 și să spui că ești sustenabil – aceasta este o negare a schimbărilor climatice! Acest acord nu va rămâne – va fi oprit”.

Doug Parr, directorul de programe din Marea Britanie al Greenpeace, a declarat: „Lumea artelor și a culturii a întrerupt în mod constant legăturile cu marile companii petroliere, după ce și-a dat seama de rolul util pe care îl joacă în curățarea imaginii lor de distrugătoare ale climei. Cu toate acestea, BP a reușit să revină la British Museum cu ceea ce trebuie să fie cu siguranță una dintre cele mai mari și mai nerușinate afaceri de spălare a imaginii pe care le-a văzut vreodată acest sector. Nicio instituție culturală care are responsabilitatea de a educa și de a informa nu ar trebui să permită companiilor de combustibili fosili să le plătească pentru a-și curăța imaginea, nu în ultimul rând British Museum, care a mai fost aici. Oare nu au învățat nimic?”

BP, mândră de parteneriatul cu muzeul

În ultimii ani, BP a fost abandonat ca sponsor de mai multe organizații din lumea artei, inclusiv National Portrait Gallery, Tate și Royal Opera House.

British Museum este una dintre ultimele instituții care au continuat să aibă o relație cu BP, dar s-a crezut că sponsorizarea a luat sfârșit în acest an, după 27 de ani. Un purtător de cuvânt a declarat că muzeul are nevoie urgentă de renovare și că „pentru a putea realiza această modernizare masivă trebuie să luăm în considerare donațiile din partea companiilor și private”.
„Avem nevoie de un sprijin financiar semnificativ pentru a putea merge mai departe și pentru a ne asigura că acest muzeu va rămâne aici pentru generațiile viitoare. Suntem încântați să avem acest sprijin din partea BP”, au spus reprezentanții muzeului.

Administratorii muzeului, care este prezidat de fostul cancelar conservator George Osborne, au convenit asupra sponsorizării BP la sfârșitul lunii iunie 2023. Procesul-verbal al întâlnirii arată că a fost o decizie unanimă, deși „unii administratori și-au repetat dezacordurile personale cu acceptarea finanțării din partea unor astfel de sponsori”. În plus, a reieșit că Muriel Gray și-a prezentat demisia din funcția de administrator în luna noiembrie, în ceea ce ea a declarat, potrivit procesului-verbal, că a fost „o decizie personală”.

Louise Kingham, președintele companiei petroliere, a declarat că BP este mândră de parteneriatul cu muzeul. „În calitate de companie care a făcut din Marea Britanie casa sa de peste un secol, suntem mândri să fim un partener pe termen lung al acestei importante instituții britanice și să jucăm rolul nostru în viitoarea sa transformare”, a declarat ea.

Charlie Mayfield, președintele comitetului pentru masterplanul muzeului, a afirmat: „British Museum este una dintre cele mai mari și mai vizitate instituții culturale din lume, însă unele dintre clădirile sale au peste 200 de ani și au nevoie urgentă de renovare. Acesta este motivul pentru care masterplanul este atât de esențial – și este extraordinar să avansăm cu planurile noastre”.

British Museum, deschis în perioada lucrărilor de renovare

Anunțul pune capăt unei perioade turbulente pentru muzeu, a cărui reputație internațională a fost afectată de dezvăluirea faptului că în jur de 1.500 de artefacte au fost furate de-a lungul mai multor ani din colecția sa. Muzeul continuă să se afle în atenția mai multor cereri de restituire, nu în ultimul rând în ceea ce privește sculpturile de la Partenon, subiect care luna trecută s-a transformat într-o dispută diplomatică internațională atunci când pprim-ministrul Rishi Sunak a anulat o întâlnire cu omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, după ce acesta a cerut ca sculpturile să fie returnate înainte de discuțiile planificate.

Sponsorizarea BP a fost anunțată în paralel cu planurile muzeului pentru un nou centru de energie care va „elimina treptat utilizarea combustibililor fosili pe propprietatea muzeului”.

În plus, a fost anunțat că muzeul va rămâne deschis pe toată durata lucrărilor de reamenajare, spre deosebire de Rijksmuseum din Amsterdam, care a fost închis 10 ani pentru o renovare de 375 de milioane de euro, și de National Portrait Gallery, care a fost redeschisă vara trecută după trei ani.