Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Câștigătorii premiilor César 2023
césar d'honneur, premiu

Câștigătorii premiilor César 2023

Thrillerul polițist „La nuit du 12/ The Night of the 12th”, regizat de Dominik Moll, este marele câștigător al celei de-a 48-a ediții a premiilor César, care a avut loc pe 24 februarie, la Paris.

Dintre cele zece nominalizări primite, „The Night of the 12th” a câștigat la categoriile cel mai bun film, cel mai bun regizor, actor emergent (Bastien Bouillon), actor în rol secundar (Bouli Lanners), scenariu adaptat și sunet.

Bouillon și Lanners interpretează rolurile a doi polițiști care încearcă să rezolve cazul unei femei ucise. Filmul a avut premiera la festivalul de la Cannes.

Caroline Benjo, care a produs „The Night of the 12th” cu Carole Scotta și Simon Arnal la Haut et Court, a ținut un discurs în care a denunțat violența față de femei. „Când Dominic și Gilles au venit la noi să facem acest film, a fost evident că trebuie să abordăm această problemă, că perspectiva bărbaților asupra acestei probleme este crucială și că cineaștii trebuie să spună povestea”, a afirmat Benio.

Moll a fost unul dintre cei cinci bărbați nominalizați pentru trofeul pentru regie acordat de Academia franceză de film. Desigur, înaintea galei, au existat numeroase voci care au semnalat că nicio femeie nu a fost selectată. Presa de specialitate vedea potrivită nominalizarea unora ca Alice Diop („Saint Omer”) și Claire Denis („Stars at Noon”), care au participat la festivaluri importante.

„Saint Omer”, pentru care Alice Diop a câștigat Premiul „Luigi de Laurentiis” pentru cel mai bun lungmetraj de debut și Leul de Argint – Marele premiu al juriului anul trecut, la Veneția, a fost nominalizat la patru categorii César și a câștigat trofeul pentru cel mai bun film de debut.

Protagonista din „Saint Omer”, Guslagie Malanda, a fost nominalizată pentru cea mai bună actriță emergentă, însă premiul a fost acordat Nadiei Tereszkiewicz, pentru rolul din „Forever Young”.

Brad Pitt, tribut lui David Fincher

Pe lângă discursul lui Diop, cel mai important moment al serii a fost apariția surpriză a lui Brad Pitt, care a ținut un discurs plin de culoare, aducându-i un omagiu regizorului american David Fincher, laureat al premiului César onorific din acest an. Pitt, a cărui companie Plan B a fost achiziționată recent de grupul Mediawan din Paris, a stârnit o adevărată frenezie în interiorul sălii Olympia.

„Alți regizori încearcă adesea să îl imite, dar invariabil eșuează pentru că ei cred că este vorba doar despre imagini. Dar dacă ar fi vorba doar despre imagini, nu am continua să ne întoarcem la opera sa și să îl onorăm în această seară”, a spus Pitt, potrivit Variety.

Recital Charlotte Gainsbourg și Dinos

„The Innocent”, care a fost nominalizat la 11 premii César, a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu original și cel pentru actriță în rol secundar pentru Noemie Merlant („Portrait of a Lady on Fire”, „Tar”). Filmul este o comedie romantică cu Louis Garrel, Roschdy Zem și Merlant. Produs de Anne-Dominique Toussaint la Les Films des Tournelles, acest film cu succes de public a avut premiera mondială în afara competiției la Cannes cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a festivalului.

Virginie Efira a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță pentru interpretarea unei supraviețuitoare a unui atac terorist în „Paris Memories”, de Alice Winocour, în timp ce Benoit Magimel a câștigat cu „Pacifiction”, de Albert Serra. A fost a doua victorie consecutivă a lui Magimel. El a obținut premiul de anul trecut cu „Peaceful” și l-a învins pe Adam Driver în „Annette”.

„Bestii/ As bestias”, de Rodrigo Sorogoyen, a câștigat premiul pentru cel mai bun film străin, devansând „Close”, de Lukas Dhont, „Cairo Conspiracy”, de Tarik Saleh, „EO”, de Jerry Skolimowski, și „Triangle of Sadness”, de Ruben Ostlund.

Ceremonia a găzduit și un spectacol live susținut de Charlotte Gainsbourg și de rapperul francez Dinos, precum și un omagiu emoționant adus regretatului actor francez Jean-Louis Trintignant.

Activism pe scena galei

Această a 48-a ediție a premiilor César a fost dedicată Ucrainei, iar mai mulți câștigători au menționat războiul în discursurile lor, în timp ce actrița iraniano-franceză Golshifteh Farahani, care face parte din juriul Festivalului de Film de la Berlin, a avut o apariție video pentru a face apel la solidaritate cu femeile care sunt oprimate în Iran.

Ca în fiecare an, un intrus a apărut pe scenă. Un activist în domeniul schimbărilor climatice de la organizația Dernière Rénovation a dat buzna pe scenă în timp ce Ahmed Sylla și Léa Drucker se pregăteau să prezinte nominalizații pentru cel mai bun debutant masculin.

Femeia care a intrat pe scenă purta un tricou cu sloganul „Ne-au mai rămas 761 de zile”.

Ceremonia a fost prezidată de Tahar Rahim, actorul francez aclamat de critici din „Un profet” și „Șarpele”.