Catedrala Notre-Dame, redeschisă până la finele lui 2024
Catedrala Notre-Dame din Paris, care a ars în aprilie 2019, va primi o nouă turlă anul acesta și va fi redeschisă până la sfârșitul lui 2024. Totuși, redeschiderea completă în urma incendiului devastator nu va avea loc înainte de Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor, așa cum era dorit de autorități.
Reconstrucția este în curs de finalizare până la sfârșitul anului 2024, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului francez al Culturii pentru AFP. „Șantierul avansează într-un ritm bun”.
Autoritățile au dat anterior data de 8 decembrie – sărbătoarea Immaculatei Concepții – ca termen probabil. Astfel, catedrala din secolul al XII-lea, care înregistra anterior aproximativ 12 milioane de vizitatori anual, nu va putea primi participanții la Jocurile Olimpice pe care Parisul le va găzdui în iulie și august 2024.
Turlă de 100 de metri înălțime
Turla ascuțită, adăugată de arhitectul Eugene Viollet-Le-Duc în timpul reproiectării catedralei în secolul al XIX-lea și care a înlocuit o turlă anterioară din lemn ce se deteriorase, va reveni până la sfârșitul anului 2023, a precizat ministerul.
Prăbușirea spiralei din lemn a fost unul dintre cele mai dramatice momente ale incendiului din 15 aprilie 2019.
O versiune identică a fost realizată din aceleași materiale originale: 500 de tone de lemn de stejar pentru structură și 250 de tone de plumb pentru capac și ornamente.
Au existat îngrijorări legate de sănătate cu privire la resturile de plumb rezultate în urma incendiului și la utilizarea plumbului în reconstrucție, iar oficialii francezi au fost nevoiți să-i asigure pe omologii lor europeni că au fost luate măsuri de siguranță adecvate.
Lucrările pregătitoare pentru a începe reinstalarea turlei au început săptămâna trecută, cu instalarea schelelor și livrarea pietrelor de bază tăiate la comandă de-a lungul râului Sena.
Odată finalizată, turla va atinge 100 de metri înălțime.
Curățarea pereților, vitraliilor și sculpturilor, finalizată
Între timp, lucrările minuțioase de curățare a pereților interiori ai catedralei – o suprafață totală de 42.000 m2 – au fost finalizate, precum și a picturilor murale, feroneriei, tâmplăriei, vitraliilor și sculpturilor care au supraviețuit incendiului.
Un hangar temporar a fost construit în dreptul fațadei principale pentru ca sculptorii să restaureze și să înlocuiască statuile.
Sunt luate în considerare noi amenajări ale interiorului, urmând ca în această vară să fie selectat un plan câștigător. Ddecizia de anul trecut de a include arta contemporană printre piesele expuse în catedrală a fost una controversată.
Arhiepiscopul Parisului, Laurent Ulrich, a declarat recent că a dorit „o călătorie educațională și spirituală… nu echivalentul unui muzeu”.